Огнян Симеонов: От стрес се пълнее

Опасно е да сваляме килограми с глад и лишение, казва диетологът в интервю за Агенция „Фокус”

20130206.fpaxwmcmwr
Не гладуването, а редовното, но балансирано хранене е ключът към отслабването. Изберете плод, вместо шоколад. Пийте по 2 литра вода на ден. Не се хранете след 21 ч.
Това съветва диетологът Огнян Симеонов в пространно интервю за Агенция „Фокус“, което ви предлагаме.

 

– Страда ли българинът от затлъстяване, каква е статистиката?
– Статистика не мога да Ви дам с точност, но е очевадно, че българинът страда от затлъстяване, поради липса на информация за това как да се храни.
– Кога може да се каже, че човек е затлъстял?
То само по себе си се вижда. Няма някаква определена точно формула, която да дава точно височината на килограмите. Това е бегла формула: височината минус 100, минус 10%. Тя е приблизителна и не е от най-точните. Но човек сам си се вижда – като си стисне корема не трябва да има какво да хваща.

 

Затлъстяването води до високо кръвно налягане и кръвна захар
– Колко е опасно затлъстяването и защо?
Всички хора знаят, дори и децата, че затлъстяването води, първо до високо кръвно налягане. Започва проблем със сърцето – висок холестерол, кръвна захар. Всичко това е следствие на натрупаните килограми и оттам ред други заболявания. Така че е добре човек да се храни, за да е слаб, а не да не се храни, защото от нехранене човек напълнява и от прекалено много емоции, които му се струпват в ежедневието. Това е от стрес най-вече. По този начин човек пълнее – когато има неподходящо и неправилно балансирано хранене в съотношение протеини – въглехидрати – мазнини. Тогава тялото започва да трупа като защитна реакция.

– Кои са най-вредните храни и напитки?
Бих се въздържал от отговор на този въпрос, тъй като човек вече сам може да се информира за това. Бих казал кои са полезните. Но човек трява да избягва предимно маргарините, колбасите, всички, в които всъщност няма месо, а разни други съставки, които не са познати на повечето хора.

Едно от най-хубавите неща, които ще могат да направят, е да се информират. Бих споменал заглавието на 4-5 филма, които ще дадат огромна информираност на хората. Такъв е „Храна ООД” – филм, който разкрива много неща около храненето.

Други са „Храната е от значение”, „Внимание – храна!” – руски филм с български субтитри. Миналата година излезе много хубав български филм, казва се „Дяволът в чинията ни”, който разкрива отровите, които ние ядем и до какво водят.

Българи са направили този хубав филм, в който участват професори и доктори. Един от най-хубавите филми, който аз съм гледал за храненето, това е „Ракът е лечим сега”. Той е също за храненето, в който участват над 30 експерта – и професори, и доктори, които показват, че чрез храненето могат да се лекува дори и рак и те говорят за рака сякаш е най-обикновена настинка. Това е един от най-хубавите и впечатляващи филми.

Друг филм, който показва и доказва как чрез хранене може да се лекува човек, е филма „Глад за промяна” – човек с много заболявания реши да мине изцяло на сурови храни (не говоря за сурово месо, а за сурови пресни плодове и зеленчуци). Започна да ги изстисква на сок и в рамките на по-малко от месец отслабна много на килограми и всички негови здравословни показатели, влязоха в норма.

 

На-добре е да ядем плодове преди основното
– Кога е добре да се ядат плодове – преди или след основното хранене? Има ли значение по кое време на деня се ядат плодове?
За мен няма значение по кое време на деня се ядат.

Всеки има право на свободен избор какво да прави. Ако те по някакъв начин не му влияят и не му вредят, може да ги ядат дори и ако искат след хранене. Много книги и учени твърдят, че е добре да се изяде плода преди основната храна.

От малък съм отраснал така (като моите родители, не че са ме възпитавали, а традициите на храненето се прехвърлят в децата), плодът е бил винаги за десерт, на мен така ми харесва и не се чувствам зле от това.

Някои експерти твърдят, че плодовете загнивали в стомаха на човек, което логически няма как да стане, тъй като пресните плодове и зеленчуци, най-вече плодове, не могат да загният при положение, че в стомаха има стомашните сокове, които веднага започват процес на разлагане на храната. Досега нито един хирург не е успял да докаже, че това е реално като извади от стомаха на човек изгнила ябълка или ферментирал плод. Ако това нещо стане, ще кажа обратното.

За мен няма значение. От здравословна гледна точка е по-добре, защото са по-лесно смилаеми, плодовете да се ядат преди основното хранене и веднага след това да се почне и основното. Тъй като плодовете са по-бързо смилаеми, ако ядем примерно месо, на тялото му отнема часове, за да го смели, а през това време плода стои, докато дойде време да бъде преработен. Това е явно обяснението на повечето експерти, с което аз не че не съм съгласен, но поне не вреди, на мен никога не ми е вредило. Съветвам хората, на който, както му е вкусно.

 

Поне 2 литра вода на ден

 

Едно от най-важните неща е да се научим да пием вода минимум по 2 литра. Дали водата ни е достатъчна, личи по цвета на урината, тя не трябва да бъде жълта. Когато е жълт, има липса на вода, а когато урината е прозрачна, със съвсем лек жълт оттенък или направо прозрачна, това показва, че количеството вода е достатъчно в нашето тяло. Хубаво е да се научим сутрин да пием топла вода. Но да не я загряваме в микровълнова печка, а на котлон или на кана.

– Какво количество топла вода?
Колкото повече, толкова по-добре. Особено тези, които искат да намаляват килограмите, ако сутрин изпиват по 2-3 чаши топла вода преди закуска, това е един еликсир за тялото и за перисталтиката, тъй като самата топла вода, без да слагаме нищо в нея, започва да разлага шлаките, които са в червата и отмива перисталтиката по-бързо и тези, които имат запек, ще си оправят този проблем.

 

Пийте кафето без захар за тънка талия
– А какво бихте казали за кафето сутрин на гладно?
Кафето на гладно не е решение за започване на деня. Съгласен съм хората да започнат деня си с кафе, но след като са изпили чаша или две топла вода. По-хубаво би било да закусят и тогава да пийнат кафенце. Това е по-здравословното. Ако искат хората да пазят тънка талия и да не пълнеят, просто да не ползват захар за кафето, да го подслаждат с билката стевия. Медът също е калоричен.

Да избягват да го слагат в топли напитки като чай или кафе, хубаво е да изстине кафето или да е леко хладко, за да запазим качествата на меда. Както и със зехтина не е добре да се готви, тъй като разрушаваме всички полезни свойства, които има. И от един скъпоструващ зехтин, който може да струва 15 лв. за литър, той става едно долнопробно олио от 2-3 лв., което е рафинирано, тъй като топлината просто разгражда полезните му качества.
– Да продължим с митовете в здравословното хранене – вярно ли е, че пресните зеленчуци не е добре да се ядат вечер, защото отнема много време на организма да ги преработи?
Ако една вечеря бъде в порядъка на 19.00 ч., тялото има много голяма вероятност да преработи тази храна. Затова най-доброто време за вечеря е 19.00 ч. Ще го кажа както го обяснявам по детски: ако в корема ни работят 20 работника, до 19.00 ч. им е смяната на тези 20 работника. След 19.00 ч. смяната намалява – остават 5 човека и те трябва да смелят това количество храна, което 20 успяват да смелят. След 21.00 ч. и другите 5 работника си тръгват и остава само пазачът, който ще бъде нощна смяна.

Всичко, което е изядено след 21.00, това е работа за 20 човека, а трябва да я върши един. Ето по този начин хората могат да си обяснят кога е добре да правим основните вечери. Ние може да изядем 1 кг, дори 1,5 кг храна на едно ядене при вечеря, но в никакъв случай да не е след 21.00 ч. Ако успеем в 19.00 ч., е най-подходящото време. Така че основното нещо е да се върне традицията при хората да седнат да ядат всички заедно, да си говорят, да не бързат и в рамките на половин час да си направят една прекрасна вечеря.

Повечето хора, тъй като са много работни и нямат време да обядват, нямат време за следобедна закуска, понякога нямат време и за закуска (но имат време за кафе), те направо се натъпкват вечерта, което не е правилно – тялото се презапасява и по този начин започваме да пълнеем. Един вид стимулиране на напълняване е, когато ядем един път на ден. Това е моето експертно мнение.

– А какво бихте казали за шоколадовите изделия, понеже е разпространено схващането, че стимулират мозъка, дават енергия, повишават настроението, това така ли е?
Това е така. Защо? Защото има хормон на щастието, който се активира чрез яденето на шоколад. Обаче всички знаем, че шоколадът се прави от какао, но какаото не е сладко, а горчиво.

Ако ние опитаме какаови ядки, ще разберем истинския вкус на шоколада, какво трябва да представлява или шоколад, който е около 70% какао. Ако искаме да ядем чист натурален шоколад, просто да си вземем какаови ядки, а не такива, които имат примес на захар, ядки и зеленчуци, въпреки че не отричам, че са вкусни.

Дори има диети, в които чрез шоколад може да се отслабва, но това не е добре за хората, които искат да го направят. Може да се отслабне и чрез шоколад, но да има по-малко Е-та, по-малко овкусители и по-малко захар, също така да бъде и около 70% какао. Това за мен е истинският шоколад.

 

Жените си набавят временно щастие от шоколада

 

– След като шоколадовите изделия не стимулират продължително мислене, настроение, енергичност, кои храни го правят? Кои са храните за мозъка, за настроението, за добър тонус на тялото?
Когато изядем един свеж охладен плод, ще е в пъти по-добре. Но шоколад ядат предимно хората, които имат нужда да нахранят състоянието на щастието – това им дава временно хормон на щастието.

Предимно жените, ядейки шоколад, изпитват това удоволствие на щастието просто защото те са малко по-емоционални. По този начин те набавят нужното количество щастие в себе си, тъй като дори като хапват издават такъв звук: „Ммм, колко ми харесва, когато хапвам шоколад”. Но това е само временно.

Също така, ако са разочаровани от нещо или са тъжни, хапвайки шоколад поне малко ще се зарадват. И затова при тях става нещо като навик да го правят, тъй като основният принцип на действие на шоколада е временно и краткотрайно да събуди хормона на щастието. Така че не е лошо хората да хапват шоколад, но да не прекаляват като повечето жени – да треперят да отидат да си купят шоколад.

А и много хора, предимно жените, казват, че без шоколад не могат и аз ги питам: „Ами ако фалират фабриките за шоколад, какво ще правите?”, те казват: „Ау, това дано да не се случва, тъй като не знам как ще мога да живея без шоколад”.

 

Алкохол може, но с мярка

 

– Какво бихте казали за алкохола, има ли доза, която да бъде здравословна?
Здравословно е да се пие алкохол, но в количество, в което да не прекаляваме с него. Аз смятам, че концентрат между 50-100 мл. е добра идея за хората, които искат да си направят една дезинфекция на червата или около чаша до чаша и половина вино.

Мисля, че една чаша червено вино в зимния период е много добре и от 50 мл до 100 мл концентрат, но не повече. За хората, които искат да пият повече, единственото, което ги съветвам, е да взимат истински алкохол, а не такъв, от който да ги боли след това главата, защото могат да си доведат доста проблеми.

Не отричам алкохола по никакъв начин, а просто казвам хората да имат мярката. Никой не знае, че солта също е отровна. Ако изядем 300 гр. сол на едно ядене, ние може да умрем, но никъде не пише в забележки: „Внимание – не прекалявайте с повече от 300 гр.”, тъй като човек знае, че една щипка сол е достатъчно, за да подсолим храната си. Всичко, което е в повече, е опасно. Слагайки няколко капки от хлорният диоксид, който се използва предимно при стоматолозите, в една чаша вода, ние може да спрем всякакъв вид настинки, вируси, грипове, които сега са популярни и започват да стават грипни вълни. Ако попитаме примерно един стоматолог: „Хлорен диоксид може ли да се пие?”, той ще каже: „Ау, това е много отровно”. Добре, солта също е отровна, но нали има доза. Така че всичко е в дозата и в мярката.

 

Правилното хранене – 5 пъти на ден

 

– Бихте ли препоръчали някакъв цялостен хранителен режим – колко пъти на ден е добре да се храним, какво е подходящо да се яде на закуска, обяд и вечеря?
Правилният и здравословен хранителен режим включва пет хранения – три основни: закуска, обяд и вечеря, и две леки закуски между обяда и вечерята и след вечеря, буквално преди да си легнем. Говоря за нещо лекичко, което да може да отделя хормон на растежа, докато спим, а също така да стимулира отслабването при хората, които искат да отслабнат. Хората, които са вегетарианци, няма да ги коментираме, тъй като те си ядат пресни плодове и зеленчуци в изобилие.

Хората, които са месоядни, могат да започнат деня със сирене, кашкавал, яйце, да си направят сандвич от пълнозърнест хляб, да има някакъв зеленчук като например домат, краставица или нещо, което е в сезона. Дори и зеле или кисело зеле също е добър вариант да го включим в менюто си.

Но сутрин за закуска едно-две яйца, плочка сирене, една шепа маслини, една филийка пълнозърнест хляб и един-два домата с една краставица мисля, че е нещо прекрасно, с което човек да започне деня си. Също така можем да включим овесени ядки и няколко вида мюсли. Ако искаме да включим сурови ядки, добре е да ги накисваме за няколко часа или да ги оставим цяла нощ преди това.

Ако някой провери кои са „суперхраните”, ще му излезе списък с най-различни източници, които аз сега дори не мога и да се сетя. От здравословна гледна точка, ако човек може да си позволи да инвестира в здравето си, той никога няма да инвестира в лекарства. А възрастните хора инвестират в некачествена храна – те си купуват сирене и кашкавал от 3,50 или 4 лв. за килограм и дават над 100 лв. от пенсията си за лекарства.

А ако те успеят тези 100 лв. да ги дадат за пресни плодове, зеленчуци и качествена храна, просто няма да има нужда да взимат лекарства и всички хора по света ще са здрави. Това е единственият плюс. Тъй като нямат информираност и повечето хора са бедни предимно пенсионери, те правят точно това – дават над 70% от пенсията си за лекарства и другите 30%, които едва им стигат за консумативи, а за храна не им остава нищо.

– А за обяд и вечеря какво е полезно да се яде?
Винаги е добре да има в менюто ни, както при обяд, така и за вечеря, някаква салата, която да е от пресни зеленчуци и по възможност да са сезонни. Това е, което може да направят. Също така, ако имаме възможност за топла супа, би било добре това нещо да го включим и в обяда си.

Основното и най-голямо хранене през деня трябва да е на обяд и да включва салата, супа, филийка пълнозърнест хляб, огромна порция от готвени зеленчуци с не повече от 100 гр. месо. За любителите на месо искам да кажа, че тялото не може да преработи повече от 150 гр. месо на едно хранене.

Което ще рече, че ако ние изядем 200 гр. пържола, 150 гр. успява да преработи тялото, другите ги превръща автоматично на мазнина, един вид – на сланина. 200 гр. месо се равнява на 150гр. месо с 50гр. сланина. Това почти никой не го знае, дори и хората, които се занимават с активен спорт. Биохимията на човека е устроена по този начин.

 

Гответе си вкъщи

 

– Какво бихте препоръчали на хората, които нямат време вкъщи да си приготвят здравословни храни? Как може активно работещите да се хранят здравословно?
Всеки човек може да се храни здравословно, стига да иска и да отдели време. Ако успеем вкъщи да си приготвим нещо и да си вземем за работа, ще ни излезе между 4 и 5 пъти по-евтино и ще може да спестяваме над 100 лв. месечно от храна.

Един вид това ни е подарък. Тъй като една салата, ако навън ни струва 3-4 лв., ние за 3-4 лв. може и да нахраним цялото си семейство (четиричленно) с големи порции количества салата. Така че, ако човек иска да се храни навън, да се храни навън. Първо, ще му излиза по-скъпо, второ, ще има повече време за обикаляне и търсене на храна и по този начин ще работи по-малко.

Ако иска и държи на здравето си, просто е добре да си вземе храна. Ако може да не съхранява храната си в пластмасови опаковки, а в нещо, което не изпуска химикали, защото вече и децата от първи клас знаят, че в пластмасовите опаковки, бутилки се изпуска един силно токсичен химикал Бисфенол А, но въпреки това не се прави нищо да се отстрани. По същият начин е при тръбите, които минават и захранват с вода. Най-доброто нещо като тръба е или поцинковани тръби, или медни тръби. Това за мен е най-доброто решение. Навсякъде, където жилищата са с такъв вид тръби, просто трябва да търсят вариант. Ако не искат да продължават да се тровят, да сменят това нещо по някакъв начин, ако могат да си го позволят. Това е единственото, което човек може да прави за себе си.

Не е кой знае каква инвестиция да се храни човек здравословно. Дори е евтино. Но човек предпочита да си вземе за 3 лв. сандвич с пържено кюфте, което няма месо вътре – в него има едва до 5-10% месо, всичко друго е отрови, както се казва в българския филм „Дяволът в чинията”.

 

По-добре балансирано хранене, отколкото разделно

 

– Какво мислите за разделното хранене?
Ако на човек му харесва да го прави, нека да го прави. За мен, тъй като вече 19 години и малко повечко се занимавам, съм видял, че балансираното хранене е в пъти по-вкусно и по-добро от разделното.

Но ако човек се храни разделно и се чувства добре, аз го подкрепям и казвам: „Добре, щом се чувстваш добре да се храниш разделно, храни се разделно”. Но аз лично не мога да изготвя такъв хранителен режим, тъй като той е много беден на храна и на човек не му е вкусно да яде само едно нещо при хранене и след няколко часа друго. За мен принципът на хранене е, както българина си е свикнал да преяжда по празниците.

Аз стимулирам този тип хранене и по този начин човек отслабва, когато е балансирано обаче и в големи количества. До 1 кг – 1,5 кг храна можем да стигнем на едно хранене, в същото време да не пълнеем, а напротив – да отслабваме. Но тайната е в количеството приети протеини, въглехидрати и мазнини в едно ядене. То е индивидуално и е много трудно само чрез едно интервю да кажа по какъв начин, защото всеки човек обича различни продукти. Има хора, които ядат много малко продукти, има и такива, които ядат пък и много боклуци. Идвали са хора при мен и казват: „Аз ям само пица по цял ден, искам да ми направите такова меню”, казвам: „Не сте за мен, аз не мога да Ви направя меню само с пици – да ядете сутрин Пеперони, на обяд – Калцоне, а вечерта друга”.

Така че просто погрешно са намерили човека, не мога да им помогна. Защото нямали това време – примерно продават пици и само това могат да ядат. Не мога да помогна на такива хора. Просто кой както си свикне и както си възпита себе си и децата, по този начин може да се храни.

– Какви са препоръките Ви за борба със затлъстяването и опасно ли е рязкото понижаване на килограми?
Не, по никакъв начин не е. Ако го правим обаче с глад и с лишение, тогава вече е опасано. Не отхвърлям така нареченото олекотено гладуване на чай и плодове (за мен си е гладуване), то е хубаво, ако го правим от здравословна гледна точка, а не да отслабваме. 99% от населението обаче го прави, за да отслабне, а за мен това не е истината.

Истината е човек да се храни балансирано и да отслабва, а не да изяжда 3-4 ябълки на ден и да пие по няколко чая и по този начин да си мисли, че отслабва. Когато отслабва, отслабва мускулната маса и по никакъв начин не губи количеството на мазнини в тялото си. Единственият и най-хубав начин е петкратно хранене – отслабване.

Колкото по-тежък е човек, толкова повече отслабва. 25 кг свалени за месец е здравословно, ако човекът е 180-200 кг, ако е 100 кг – около 10 кг, ако е 60-70 кг – около 5-6 кг месечно. Всеки един свален килограм ни дава няколко години да живеем повече. Колкото повече килограми трупаме, толкова повече намаляваме този шанс.
Що се отнася до препоръките за борба със затлъстяването – клин – клин избива – хората да се хранят редовно, а не да гладуват, защото затлъстяването се дължи на неправилно хранене, на нехранене и на много емоции.

Това е единственото нещо, което стимулира хората да напълняват. Борбата със затлъстяването може да започне още от ранна детска възраст – в училището, в детските градини. Децата трябва да се хранят много повече с пресни плодове и зеленчуци, а в същото време някои експерти казват, че това било скъпо. Мисля, че 1 кг плодове, които струват 0,70 лв., не е никак скъпо.

Това са около седем ябълки, така че една ябълка излиза 0,10 лв. на едно дете. Дори бюджетът да е по 0,40 или 0,50 лв. на дете, това са около 3 плода през целия ден, което е много добре, вместо да вземем кифл и прясно мляко. Ако стимулират училищата да има такъв час, в който децата да излязат и да посадят овошки, само три различни им трябват, те след три години ще имат изобилие на плодове и в лавката това ще стане безплатно, само да има кой да ги бере и да ги дава на децата. Мисля, че всеки един родител много ще се зарадва, ако детето му успее да посади дърво в двора на училището.

Или пък ако отдели 5 лв. от бюджета си и да речем един път в годината успее да засади едно плодородно дръвче (дали ще е кайсия, дали ще е ябълка, дали круша) пред самата жилищна сграда, където може. Ако това го направят всички хора, след три години няма да има пазари, тъй като всеки ще може да излезе пред блока и да си набере големи количества храна, тъй като тя е безплатна. Единствено се изисква да отдели 5 лв. от джоба си, тъй като една овошка струва толкова и още 10 мин. да изкопае една малка дупка. Оттук нататък проблемът е решен с глада и оттам нататък, както има едно филмче „Спортакус”, което стимулира децата да ядат пресни плодове и зеленчуци.

Това е единственото детско, което аз признавам, тъй като другите, които се излъчват, те, едва ли не, не са за деца. Но това детско стимулира децата да ядат плодове, защото ядейки плодове, те имат повече сили, могат да правят повече гимнастика и упражнения.