Емилиян Крумов: Добре е да разграничаваме умората и тъгата от депресията

Поддържането на контакт с любими хора може да ни предпази от влизането в спиралата на депресията, смята психологът

depression

„Добре е да разграничаваме клиничните форми на депресията – психично разстройство с болестна потиснатост на настроението, обърканост, нежелание за живот, тежки самообвинения, чувство за безсмислие, опити за самонараняване и др., и временния спад в настроението, неувереността в справянето с трудностите, отпуснатостта, тъгата, чувството за умора, нежеланието да се правят любими неща и т.н.“

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” психологът Емилиян Крумов.

„Депресия на очакването, в този смисъл, може да се провокира от натрупало се напрежение, продължително функциониране в условия, които не харесваме и не приемаме, зачестяваща невъзможност за справяне с ежедневни, рутинни задачи. Иначе казано, затрудненост в адаптирането към условията ни на живот”, обясни той.

Според Крумов, това като че ли е най-силният фактор за спад в настроението, потиснатост и дори развиване на общи признаци за депресия.

„Степента на способностите ни за адаптиране или настройване към нещо, което ни подлага на стрес, а не самият стрес, определя начина, по който възприемаме предизвикателствата и трудностите”, разясни той.

По думите на Крумов, нещото, което най-добре може да ни предпази от ”влизането” в спиралата на тази депресия, е поддържането на контакт с хората около нас, доверяването и споделянето с близките и значими хора, приемането на такива моменти не за слабост.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.