Днес празнуваме Ивановден

Св. Йоан Предтеча. Икона от св. Андрей Рубльов
Св. Йоан Кръстител. Икона от Св. Андрей Рубльов

 

Православната църква почита днес Свети Йоан Кръстител – последния старозаветен пророк, кръстителя на Иисус.

На Ивановден се почита паметта и на двамата други вселенски светители – възлюбеният ученик Исусов Йоан Богослов и на най-големия апологет на християнството Йоан Златоуст.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

Според традицията обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената на предния ден вода. Периодът на мръсните дни е завършил и хората обръщат поглед напред – към доброто, здравето, берекета и щастливия живот.

Денят е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през миналата година.

Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. Младите отиват в дома на кума, но и те носят дарове, хляб, баница и печена кокошка.

Традиция е да се посетят и именниците, като в някои райони има обичай те да бъдат ритуално къпани в реката. Който не иска да бъде потопен във водата, трябва да се откупи, но въпреки това задължително го пръскат с вода за здраве.

Според статистиката Иван е второто по популярност мъжко име у нас, Иванка също е второто най-разпространено име сред жените.

Имен ден днес празнуват над 300 хил. души, носещи имената Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жан, Жана, Ваньо, Ваня, Деян, Яни, Яна.