И Виктория Нюланд пристига в България

Зам-държавният секретар на САЩ ще кацне в София от Букурещ, където ще обсъди американско-румънските отношения с политици, бизнесмени и представители на гражданското общество
Виктория Нюланд
Виктория Нюланд

 

Зам-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд идва в България. Тя ще се присъедини към делегацията на държавния секрета Джон Кери, съобщава БГНЕС.

Миналата година изтече телефонен разговор между Нюланд и американския посланик в Украйна Джефри Паят, в който тя ругае Европейския съюз с думите: „F*ck the EU“ (Ма*ната му на ЕС).

Нюланд ще кацне в София от Букурещ, където ще обсъди американско-румънските отношения с политици, бизнесмени и представители на гражданското общество. От София тя ще излети заедно с Джон Кери за Париж.

Визитата на държавния секретар Джон Кери в България ще бъде първото му посещение у нас, откакто е ръководител на американската дипломация.

В София той ще обсъди проблеми на сигурността и двустранната търговия. Кери ще „засегне важността на спазването на закона, за да подкрепи България да развие пълния си потенциал на една енергична европейска демокрация“, съобщиха от Държавния департамент.

За Виктория Нюланд това ще е второ посещение в родината ни. Тя посети България на 31 март 2014 г. и разговаря с българските официални лица.

Ден преди визитата на Кери и Нюланд в София ще бъде и британският външен министър Филип Хамънд. Основните теми, които ще бъдат дискутирани с българските власти са актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност. След пленарните разговори между двете делегации Даниел Митов и Филип Хамънд ще дадат съвместен брифинг за медиите. В рамките на визитата си в България Филип Хамънд ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов.

В края на януари в София се очаква и визита на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.