Кипър ни връща древен бронзов кръст и сребърни гривни

След като получи трите културни ценности, министърът на културата Вежди Рашидов ще ги предаде на НИМ
Вежди Рашидов Кдаръ: Нова тв, архив
Вежди Рашидов Кдаръ: Нова тв, архив

 

Кипър ще върне на България културни ценности. Това ще се случи в сряда на церемония в Министерството на културата, съобщи Нова тв. 

Министърът на културата Вежди Рашидов ще получи от българския посланик в Република Кипър Н. Пр. Христо Георгиев три ценни предмета – бронзов кръст-реликварий (енколпион) от Х-ХI век и две сребърни гривни от ХIХ век. Те са били изнесени незаконно от България през 2006 г. и са конфискувани в края на миналата година от кипърските митнически власти.

Връщането на културните ценности на България е първото по рода си, което Кипър прави на базата на наскоро приетите от ЕС директиви. Кипър е особено чувствителен към защитата на паметниците на историческото и културно наследство и предоставянето на културните ценности на техните истински притежатели, тъй като и самият той страда от незаконeн износ на ценни предмети.

След като получи трите културни ценности, министърът на културата Вежди Рашидов ще ги предаде на НИМ, за да се съхраняват в музейна институция, каквито са законовите изисквания.