Сбогом, Южен поток!

Шефчович обяви, че ЕС е готов да разгледа за покупка на руски газ от Турция

Алексей Милер

„Южен поток“ приключи, на дневен ред е „Турски поток“, заяви президентът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

„ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по „Турски поток“, каза шефът на газовата компания.

За да спази сроковете, работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега, заяви той.

„Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхната задача е създаването на необходима газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция“, поясни още Милер.

Попитан за съдбата на проекта „Южен поток“, ръководителят на „Газпром“ допълни, че проектът е затворен. „Турски поток“ се явява единствен маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ, който в момента преминава през Украйна. Други варианти няма“, заяви още той.

По-късно днес заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е на посещение в Москва заяви, че ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция. „Работата по енергийния диалог Русия-ЕС ще бъде възобновена в рамките на месец“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след среща с Шефчович, цитиран от ТАСС. Новак заяви, че двамата са обсъдили „Турски поток“, както и въпросите за газа и електроенергетиката.

Енергийното сътрудничество между Европейския съюз и Русия ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС на 19 януари, добави Шефчович. В същото време той заяви, че предложението да се прехвърли продажбата на руски газ от Украйна в Турция нанася щети по имиджа на „Газпром“.

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че проектът „Южен поток“ е приключил и на негово място ще се изгради нов тръбопровод със същия капацитет, който ще свързва Русия и Турция по море.

Системата за хъба, която беше идея, вече е сложена на масата на ЕК. Ще се работи активно. Днес комисар Шефчович е в Русия, ще имаме повече информация”, каза по-рано днес премиерът Бойко Борисов в Народното събрание.