Тома Биков за срещата в Лондон: Тасманийски дявол и „Ко шъ напрайте“

Тома Биков

 

Темата „Срещата на Борисов с българи в Лондон“ показва, че либералите и социалистите вече са способни да намерят общ език и да действат единно на публично ниво. Новият десен проект може да бъде само ляво-либерален.

Това написа в профила си във Фейсбук полиологът Тома Биков,  който е и съветник на на вицепремиера Румяна Бъчварова.

„Той ще прилича на животното Тасманийски дявол, което е известно с това, че може да издава изключително силни звуци и да плаши всеки и че не може да живее с други животни нито от своя вид, нито от някой друг“ пише Тома Биков и още:

“ Затова този вид е на изчезване. Алтернативата на сегашното управление се крие в обединението на тези две групи Тасманийски дяволи. Пак няма да им достига някой друг глас, но представителят на третата група Тасманийски дяволи Сидеров при всички случаи ще им го даде, ако се наложи. Проблемът на това обединение е, че то може да бъде ефективно само, под формата на разрушителна сила. Неговата политическа енергия е ялова в корена си, защото водещото й начало се крие в порива за предизвикване на хаос, революция и всякакви други деструктивни действия. Тази енергия може да руши, но не може да изгражда. Призивът да сринем всичко и да започнем отначало е утопичен. Той може да бъде движеща сила само, когато не е осъществен. Когато тези призиви се случат, дори последователите им остават разочаровани и дълго след това се отдават на размисли от типа: „Каква я мислехме, каква стана“.

Невероятната „новина“ за срещата на Борисов с българи в Лондон и нейното широко обнародване и анализиране отстрана на социалистическата и либералната общност в България е само симптом на новото политическо разделение. Затова анализите по въпроса, защо Бойко Борисов и Даниел Митов бяха в Лондон, с кой се срещнаха и какви решения взеха няма да се случат. Със сигурност отговорът на тези въпроси е далеч по-важен от отговора на въпроса: „Ко ши напрайти да мъ върнити в България.

 

10 Comments

 1. Какво – не виждате връзката между „Мисия Лондон“, статията в Шпигел и атаките при избора на Кунева? Пъ.но и масово клатене на държавата. Целта – така повече не може да се кара, трябват избори. ГЕРБ се дърпа, а Томислав Дончев казва, че е парадокс – всъщност единствено ГЕРБ са готови за избори. После ще се повтори конфигурацията, обаче ДСБ няма да влязат и ще стане олеле.

 2. Поздравления за г-н Радев!!!!
  И благодарности.

 3. Offnews 21.06.2012

  Карикатура на диктатор

  Тома Биков

  „Те ще ми бъдат демократите и ще кажат, че аз съм диктатор – стига с това вече, мълчах си, до тук ми дойде. С кое сме били диктатори?! В кое, в едно нещо?! И ги оставих да се наговорят, ама е прекалено. Госпожа Кунева осем години беше министър, тогава ли се чуваше гласът на хората повече от сега?! Че това, че всеки ден даваме спортни зали, магистрали, мостове, пречиствателни станции и си строим държавата и е видно – погледнете. Искат да я направят като Гърция, да я направят, само че аз не искам да участвам в това.“

  Това са думи на премиера Бойко Борисов, казани по време на срещата с протестиращите срещу Закона за горите. Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме. Приемаме присъствието му по върховете на властта като нещо нормално и много често дори не осъзнаваме колко далеч сме стигнали. В нормална ситуация подобен човек не би се случил като кмет на Банкя, а камо ли като министър-председател.

  Абсурдът на българското всекидневие дотолкова ни е погълнал, че вече дори не помним как се появи настоящият премиер. Там, иззад рамото на Тодор Живков, който през 1996 година посети за първи път родния Правец в демократични условия. Тогава бодигардът му слезе от шофьорското място и отвори задната врата, за да може от нея да излезе сваленият диктатор. За разлика от Борисов, Живков беше истински диктатор, което не значи, че беше по-добър.

  После шефът на най-голямата охранителна фирма в софийско, след СИК и ВИС, даде няколко интервюта. И предизвика интерес. В интервютата си той се оплака, че напуснал МВР, защото го накарали да се деполитизира. С две думи толкова бил привързан към БКП, че решил да зареже кариерата си на пожарникар, но да остане верен на партията. Тогава беше смешен. Днес пак е смешен, но освен това е и министър-председател. Последното трябва да си припомнямае по-често.

  Малко след като стовари Живков в Правец, днешният премиер, слезе от шофьорското място на автомобила, в който се возеше царят. И отново отвори задната врата. Това се случи през същата онази паметна 1996 година. Стотици хиляди излязоха по улиците, за да посрещнат бившия монарх и да го призоват да се върне в родината. На фона на зърнената криза, празните магазини и галопиращата инфлация, която остави името на Жан Виденов завинаги в новата българска история, Борисов беше незабележим.

  След това дойдоха барикадите, сините митинги, надеждите и цялата енергия, която сложи край на първия етап на прехода. Малко след тях името на днешния премиер изплува в криминалната хроника. На 31 март 1997 година в. „Капитал“ ни съобщи следното: „Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма „Ипон“ Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове“.

  Последното не е компромат. То беше написано, когато Борисов дори не си представяше, че един ден ще управлява еднолично цялата държава. След атентата днешният министър-председател продължи да се занимава с охранителния си бизнес и пое охраната на нефтената рафинерия в Бургас. До 2001 година, когато отново посрещна царя, седнал на шофьорсокото място.

  В онази паметна година се сдобихме с Главен секретар. Най-Главният от всички. Първо, голяма част от медиите бяха скандализирани – бивш сикаджия и бодигард на Живков да заеме един от най-важните постове в МВР. Затова ли стояхме на барикадите четири години по-рано, питаха се сините избиратели? Няколко години по-късно лидерите им замечтаха за коалиция с Борисов. През 2001 година Доган се колебаеше. Освен всичко, което беше вършил в първите години на прехода, предложеният за Главен секретар се оказа и активен участник във „възродителния процес“. В качеството си на каратист. Накратко – бил е и е гонел онези, които гласуват за Доган. Доган обаче преглътна и Главният секретар отиде лично до сарая му, за да му подари каракачанска овчарка. После около сто пъти повтори, че Доган е най-големият български политик. Помните ли тези мигове на толерантност и разбирателство?

  Така в МВР започна ерата „Борисов“. Последваха я десетки поръчкови убийства. Главният секретар, облечен в неизменния си черен шлифер, изпрати в последния им път Стоил Славов, Димата -Руснака, Косьо Самоковеца, Илия Павлов, Иван Тодоров-Доктора… и така до 28. Толкова са показните и неразкрити убийства, извършени във времената, в които днешният премиер беше най-главен от всички секретари в правителството на НДСВ и ДПС. Рейтингът му обаче растеше. Затова оглави не една, а две листи на НДСВ. И беше избран за депутат от НДСВ. Само преди 7 години. Толкова малко време, а толкова много забрава.

  После ерата „Борисов“ се пренесе от МВР в София. През 2005 година днешният премиер се кандидатира за кмет на столицата и обеща всичко – завод за боклук до 2007 година, справяне с кучетата, дупките, общинските далавери, заменките… И беше избран. И така, вече 7 години този човек управлява София. Еднолично. Някой съмнява ли се, че Фандъкова е нещо повече от параван? Скоро научих, че в момента определял дори фирмите, които да доставят кетъринга за коктейлите на общината.

  А вече е премиер. Човекът от народа, който всяка сутрин отива с кордон от автомобили на работа и не излиза на улицата с по-малко от десет бодигарда около него. Министър-председателят милионер, който кръстосва страната с вертолет и самолет на държавни разноски. Премиер, който е единствен по рода си в Европа, след като Берлускони банкрутира Италия и си отиде под радостните възгласи на италианците.

  Зная, че всичко това е повтаряно до втръсване не само в българската, но и в балканската, и в европейската, и дори в американската преса. Повтарям го още веднъж, защото въпреки това, всеки ден го забравяме. Защото вече не помним резила с Румяна Желева. Помните ли я? Същата, която ни беше външен министър и която премиерът беше решил да прави еврокомисар. После се разбра, че искала да преговаря на терен с умерените талибани, но не знаела къде се намира Сомалия. Тя беше първата от стотиците Калинки, които се врязаха в съзнанието ни и го изкривиха до неузнаваемост. Спряхме да се впечатляваме. Затова понесохме скандала с Мишо Бирата леко. Бяхме загубили усета си за нормалност. Дотолкова свикнахме с абсурда, че за всяко нещо започнахме да ходим при премиера – за волейбола, за горите, за футбола, за киното, за театъра… И вярваме, че той ще помогне. Единствената надежда е, че все някога ще се събудим и ще си спомним, че този човек е българският премиер. Тогава ще разберем, колко далеч и назад сме се върнали и колко усилия трябва да положим, за да наваксаме.

 4. От месеци в ход е многоходов Преврат срещу Борисов…
  (Борисов може и да не е “цвете за мирисане”, но е Министър-Председател на България…)

  – Е НЕ…, АМА ДА…!

  Въпреки, че и “красивите” реформатори-протестъри и тарторите на ГЕРБ получават месечните си бонуси от един и същи касиер на “Козяк планина”, се оказва, че са Слуга на двама господари”, само че скарани за властта в Америка господари … Единя е Демократическата партия на САЩ и ръководения от нея Държавен департамент и неговите “красиви” тайни служби… Другият е Републиканската американска партия и владяното от нея мощно ЦРУ…
  Само, че и за американските ни еничари дойде време разделно… “или – или”…!

  Приятели, мерих, смятах, мислих, ами да… Преврата е в ход…
  “Красивите” и “демократични” Либерал-садисти изтезаващи народа ни под ръковоството на “Комсомолеца”, злоупотребяват с естественото ни недоволство, докарани до просяшка тояга от същите тези Либерал-садисти… и всяко словоблудство, например писани под тяхна диктовка “Евродоклади”, им е добре дошло…, за да свалят “републиканските” Либерал-садисти…

  1. Американците извършват тих преврат срещу Борисов, чрез “красивите и умните” им лакеи и готвят реална американска окупация… на България (Кристалина Г. или Е.Потодорова, агенти за влияние на държавния департамент, са подготвяни за мястото му)! Те бавно, но сигурно, овладяват съдебната част от властта, мъчат се да свалят независимия Гл.Прокурор и чрез нея искат да свалят “републиканеца” Борисов.
  Крайната цел на тихия преврат… е безмозъчното ни слугуване на САЩ, управлявани от “красивите и умните” и включване на АКБ (Американска Колония България) в гражданската война в Украйна или… в предстоящата в Македония, Молдова или Приднестровието, а защо не и в Сирия?!?!)…, на което ,за сега, Борисов се съпротивлява (доколкото може)…!!!

  2. До сега…
  – Първо Фалираха КТБ с “красивите” си агенти в БНБ, защото била финансирала “Южен поток”.
  – Без да се съобразяват с интересите на България и егото на Борисов, американците го принудиха да спре проектите “Белене” и “Южен поток”, да приеме тълпи от мними бежанци, а по същество войници на ИХИЛ отслужили едногодишните си договори във войната в Ирак и Сирия… и дезертьори от там.
  (няма как – така са “слугите на двама американски господари”…)
  – Обезглавиха абсолютно всички силови структури и ги оглавиха с най-доверените си агенти за влияние. САЩ сега завършват и физическата окупация на България… Армията, която в битки с по-силни от нея армии не е загубила нито едно бойно знаме, днес е смешна…, жалка…, военно нищожество… Дори не отбраната, а възможността за охрана на небето ни само с два изтребителя ни е отнета…!!!
  В НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, на практика България е загубила напълно суверенитета си, а дори “патриотите” мълчат…
  Чл. 9. (1) Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост.”

  Суверенитет ли – Е ДА, АМА НЕ…! България на практика вече е – АКБ (Американска Колония България)…!!!

  3. След гръмкия провал в овладяването на съдебната власт, чрез която да свалят Правителството на България, “красавците” по съвет от ЦРУ, преминават към “Хибриден” Преврат – Заплахи, тайни убийства и Пряко улично насилие над Парламента и Правителството, с наши и вносни платени протестъри от “Блекуотър/Академи”…!!!

  – Е…, ще кажете, “…, че те САЩ, Е.С., НАТО… все са ни приятели и кой точно ще ни командва няма значение… “

  … В същност така е …!
  (след съединението ни нападат “приятели” и първата и втората световни войни ни съдят, като “агресори”…, все заради това, че правим услуги на “приятели”…)
  .

 5. Предлагам, сега да изпратят посланника в Монголия, след толкова усилия да си почине

 6. Нещата са ясни! Но няма как да не си направи изводи човек какво се цели с тези организирани мероприятия! Без съмнение България се откъсва от дъното, а това не е удобно за някои! По-важно е обаче да продължабаме в същата посока!

 7. АНАЛИЗ НА КУЧЕНЦЕ ВЪРЗАНО СЪС СИНДЖИР.

 8. В Лондон на премиера му задаваха повече отговори отколкото въпроси, това първо…да не говорим за онзи с референдума, просто момче, защото на такива и отговор да му дадеш, както направиха…ми не е съгласен човека. И второ, всички тези въпроси и за Южен поток и за кредитите са му задавани и е отговарял. Те гледат там само българска ТВ, да не си мислите,че се интегрират нещо? Стига глупости де, малко се спрете

 9. Пристрастен анализ .
  Подкрепям ГЕРБ от години , но не може Премиерът винаги да бяга от конкретни отговори.
  В участията си по Българските електронни медии прави същото.
  Питат го какви решения има правителството за намаляване на бедността , той отговаря колко милиарда е събрала хазната от контрабанда , например.и пр.
  Фарсът в Лондон е и от двете страни .
  За непочтителното отношение на някои от питащите , няма две мнения , недопустимо е .
  Но същността на въпросите , зададени там, вълнуват и всички българи , живеещи в България…
  Обобщения от рода на „манипулации“ не върви вече…
  Не търсете във всичко комплоти…
  Репортерът на Нова TV ,който е присъствал там каза, че не е усетил никаква организирана атака с/у премиера.
  Така че – Въпросите са важни , а също и липсата на отговори!!!!

  • На репортер на Нова не вярвам, но на очевидците да, получавали са инструкции по телефона, записвали са си, една добре облечена групичка. Нормалните хора не са могли да вземат думата. В крайна сметка лицата на добре облечените са на членове на БСП в Лондон, хора на Слави и другите с подобно поведени на див болшевизъм ДСБ. Браво на тях, да живее простащината, успяха да депресират себеуважаващите се и честни българи.

Коментарите са ограничени.