Новият „Шарли ебдо“ разпродаден за минути. Пускат нов тираж

B7LkBmPIgAAfqZx.jpg large
Първа страница на новия брой на „Шарли ебдо“

 

Първият брой на в. „Шарли ебдо“ след нападението над редакцията на вестника в Париж не остана настрана от скандалната сатира, публикувайки образи на плачещия пророк Мохамед, мастурбираща монахиня и папата, облечен като бос на мафията.

Изданието беше разграбено от повечето френски магазини в рамките на минути след отварянето им тази сутрин, което накара издателите да увеличат тиража от 3 на 5 милиона, за да се справят с огромното търсене. Обикновено тиражът на вестника е около 40 000.

Дистрибуторът Les Messageries Lyonnaises de Presse обяви, че ще отпечатва 500 000 копия на ден в продължение на десет дни. Първоначалният днешен тираж от 500 000 е бил привършен до 8.30 тази сутрин, пише The Independent, цитиран от „Дневник“.

Отделно от карикатурата на Мохамед на първа страница, има още няколко рисунки, осмиващи радикалния ислям. В една, подписана от Тинюс, един от четиримата карикатуристи, убити миналата седмица, се вижда как трима джихадисти обмислят следващата си стъпка.

„По-добре да не пипаме хората от „Шарли ебдо“, казва един. Друг отговаря: „В противен случай тези копелета ще станат мъченици и когато стигнат до рая ще откраднат всички наши девици.“

Както се очакваше вестникът се подиграва и с някои от десните френски и  чужди политици, които се обявиха за „Шарли“ през последната седмица.

Редакционен коментар гласи: „Ние благодарим от дъното на сърцати си на всички хора и организации, които са искрено и дълбоко „Шарли“ … Всички останали да вървят на майната си. На тях не им дреме за нас така или иначе“.

Коментарът продължава като описва „Шарли ебдо“ като „атеистичен вестник, който извърши повече чудеса от всички светии и пророци, които някога са съществували“ от миналата седмица насам

„Това, с което ние сме най-горди е това, което държите в ръцете си – вестник точно като този, който винаги сме правили, и в компанията на тези, които винаги са го правили.“

Рисунки, подписани от карикатуристите Волински, Кабю, Тинюс и Шарб, които бяха убити при атентата, заемат първите две страници на вестника – някои от тях стари, а други нови, изпълнени в стила на загиналите.

Централната страница на изданието е карикатура на „Републиканския поход срещу омразата“, който изкара 4 милиона души по френските улици в края на миналата седмица.

Една рисунка показа група френски политически лидери, включително президента Франсоа Оланд и бившия президент Никола Саркози. Надписът гласи: „Едно семейство от клоуни е опустошено, десет други са намерени“.

Също така има лента с рисунки на „плюсовете“ и „минусите“ на шествията в неделя от Луз, карикатуристът, който избегна нападението, тъй като закъсня за седмичната редакционна среща на вестника.

„Минус“ панела включва рисунка на карикатурист от вестника, който прави гримаса докато стиска ръката на премиера Манюел Валс – социалист реформатор, ненавиждан от крайно левите във Франция.

Участвалата в шествията Ангела Меркел е изобразена, докато казва на смесица от немски и френски:“Ich bin nein porter de culotte“ (Аз не нося кюлоти).

Очаква се разпространението на новите бройки на вестника да започне по-късно днес.

slide_395622_4852750_free
Опашки се извиха пред реповете за новия брой на вестника. Снимка: АП