Джон Кери пристигна у нас, ще разговаря за енергийната зависимост и сигурността

Американският дипломат №1 ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов
Джим Кери
Джон Кери кацна на летище София тази нощ. Снимка от посолството на САЩ

Държавният секретар на САЩ Джон Кери кацна тази нощ на летище София, придружен от заместник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд.

Той е бил посрещнат от директора на Дирекция „Държавен протокол“ в Министерството на външните работи Атанас Младенов и американския посланик у нас Марси Рийс.

Днес американският дипломат №1 ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

„България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост“, заявил е представител на Държавния департамент, цитиран от АФП.

България и зависимостта от Руските газови доставки

София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода „Южен поток“, от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

„Не е добре за съюзник от НАТО да зависи до 85% от една страна за газовите си доставки. Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС“, заявява същият източник от Държавния департамент.

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ „Козлодуй“, построен от американската фирма „Уестингхаус“.

Сигурността и борбата с корупцията

както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП.
Търговското сътрудничество, възможностите за инвестиции, както и партньорството в сферите на сигурността и отбраната са сред очакваните други акценти при разговорите.
Вчера в София на посещение беше британският министър на външните работи Филип Хамънд, а в края на януари се окачква на посещение да пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ограничения в движението по време на посещението

Посещението преминава под изключително засилени мерки за сигурност. Части от центъра на София ще бъдат затваряни за движение. По пътя на делегацията са разположени полицаи на всеки метър, а снайперисти са позиционирани по покривите на сградите, съобщава Нова тв.

На хората, които живеят в сградите, разположени по пътя на делегацията от Летище София към центъра по бул. „Цариградксо шосе“, бе наредено да не отварят прозорците и балконските враати за 24 часа, заради посещението.

В центъра на София още от сряда сутринта бяха въведени огнаничения за паркиране и придвижване. До отпътуването на делегацията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, на алеята между бул. „България“ и Национален музей „Земята и хората“.

За същия период от време няма да могат да се ползват и паркингите „Синя зона“ на площад „Народно събрание“ и площад „Княз Александър І“. Забранява се и паркирането на ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“, както и на улица „проф. д-р Желязко Христов“.

При необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ може да се наложи затваряне на ул. „Проф. д-р Желязко Христов“ и ул. „Леге“, между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“.