Плевнелиев посрещна Джон Кери лично на входа на президентството

bTV456
Джон Кери беше посрещнат от Росен Плевнелиев пред президентството. Кадър: bTV

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна на „Дондуков“ 2 за срещата си с българския президент Росен Плевнелиев.

Кортежът му пристигна пред Президентството минути след 9.30 ч. днес, съобщи bTV.

Кери пристигна в София късно вечерта в сряда. Пре днешния ден той ще разговаря с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов за разнообразяването на енергийните доставки.

Изключително засилено присъствие на полиция, жандармерия и специални части има в Триъгълника на властта около площад „Независимост”.

Към 9.00 ч., минути преди срещата на Кери с държавния глава Росен Плевнелиев, районът пред Президентството бе буквално стерилен, съобщава телевизията. Всички кошчета за боклук бяха изпразнени с протокол след проверки за взривни устройства.

Джон Кери е вторият държавен секретар, който посещава София. Преди точно години в столицата бе и Хилари Клинтън, която изпълняваше ролята на първи дипломат в първия мандат на Обама.

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй”. Борбата с корупцията и с тероризма също са в списъка с темите за обсъждане.

Заради посещението на Джон Кери в столицата от тази сутрин движението на коли в района около президентството и Министерския съвет ще бъде забранено, както и престоят и паркирането в зоните на площад „Александър Първи” и пред Народното събрание.

Столичани, които живеят на централния бул. „Евлоги Георгиев”, получиха специални указания от МВР. Някои от кооперациите в центъра на Столицата осъмнаха с бележки на входовете, на които МВР предупреждава гражданите да не отварят прозорците си на 15 януари от 9.00 ч. сутринта до 21.00 ч.

Гражданите бяха предупредени и да не паркират автомобилите си на улицата. Полиция и „Градската мобилност” започнаха акцията по премахването им още в сряда.