Кери към Борисов: Пресечете корупцията, за да дойдат инвеститори и да върнете доверието в институциите

Правим четири работни групи със САЩ за сътрудничество в сферата на отбраната, за енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието
Бойко Борисов и Джон Кери
Джон Кери (вляво) и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Пресечете корупцията, работил съм като прокурор срещу корупцията в администрацията и прането на пари и от опит мога да кажа, че нито една страна не е предпазена от това. Не става въпрос за укрепване на демокрацията, а за създаване на климат за инвестиции”.

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата си с премиера Бойко Борисов.

САЩ напълно подкрепя плановете на правителството за реформиране на съдебната система, това според него ще увеличи вярата на гражданите в институциите и във върховенствеото на закона.

За да дойдат инвестиции Кери препоръча още прозрачност в управлението и обеща помощ.
Ще бъдат създадени четири работни групи със САЩ за сътрудничество в сферата на отбраната, за енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието, обяви и премиерът Бойко Борисов.

На въпрос предвиждат ли се американски инвестиции в България и дали „Уестингхаус“ ще бъде инвеститор у нас, държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че тези въпроси са обсъдени по време на разговорите му с президента и премиера. „Няма никакво съмнение има много големи възможности за инвестиране“, каза той. Никоя страна не бива да бъде зависима от една друга страна за енергийната си независимост, каза държавният секретар.
САЩ са готови да помогнат на България да защити бъдещето си. Ние сме готови да привлечем инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България, каза Кери. САЩ ще изпратят един енергиен експерт, който да работи в Министерството на енергетиката и да може да помогне при разработване на план за развитие на сектора, посочи гостът. Той поясни, че българският министър-председател се е съгласил, че в процеса трябва да се включи банката „Ексимбанк. Знаем, че гражданите се притесняват какво ще стане след спирането на Южен поток, ние сме готови да помогнем на правителството в бъдеще, увери той.

Премиерът Борисов потвърди позицията си, че ще има мораториум върху проучването за шистов газ, докато се намери технология, която гарантира чистотата на екологията.
Приветстваме безвизовия режим между България и САЩ и ще продължим да работим по този въпрос, за да постигнем по добри възможности за пътуване между двете страни, обеща Кери. Той поясни, че има много строги критерии в програмата за безвизови пътувания, процентът за отказани визи трябва да е 3%, а за България е бил 15,3.

Кери похвали Борисов, че е втори мандат премиер и бил впечатлен от плановете му. Той видял екип, който е решен на напредък и поздрави Борисов за трудните решения, които му предстои да вземе като енергийната диверсификация.

Vevesti.bg