50 души от летището в Брюксел симпатизирали на ИДИЛ

Част от персонала, който отговаря за багажите, аплодирали взривовете
летище брюксел

Поне 50 души от персонала на летището в Брюксел симпатизират на „Ислямска държава“, твърди синдикат на полицейската охрана там. Данните са от председателя на синдиката на полицаите в „Завентем“ Венсан Жил, съобщава кореспондентът на БНР.

„Сред персонала, който товари багажите, явно има много хора, които по време на атентатите в Париж са аплодирали събитията. Наши колеги са станали свидетели на това”, казва Жил и допълва, че поне 50 симпатизанти на „Ислямска държава“ все още работят на терминала и имат пропуски за достъп.

Подозрителните лица са предимно работници в багажното отделение, чистачи и магазинери. В отворено писмо до медиите синдикатът на полицията предупреждава, че преди атентатите на летището там са идвали мъже, преструващи се на туристи, които са разузнавали слабите места в охраната.

Когато е направена проверка, се оказало, че някои от тях са с досиета и дори са пътували до Сирия. Според полицейската охрана обаче техните сигнали са били пренебрегнати от службите за сигурност. Полицаите продължават да заплашват със стачка, ако не се инвестира в повече персонал и мерки за сигурност на международното летище в Брюксел, което остава затворено за неопределено време.