Алексей Петров, Хамстера и Дамбовците осъдиха България в Европейския съд

Съдиите в Страсбург присъдиха общо 109 703 евро обезщетения на четиримата и семействата им заради спецоперация „Октопод“, проведена през 2010 г.
Алексей Петров
Алексей Петров

Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, осъдиха България в Европейския съд за правата за човека.

Съдиите в Страсбург присъдиха общо 109 703 евро обезщетения на четиримата и семействата им заради спецоперация „Октопод“, проведена през 2010 г., съобщи „Правен свят“.

Дамбовците, Хамстера и Алексей Петров бяха задържани показно, като при арестите на Йордан и Пламен Стоянови, единият от братята бил изведен полугол и държан навън, в очакване да дойде полицейски оператор и да го заснеме в режисирана поза.

Унизително отношение, нарушаване на презумпцията за невиновност и на правото на личен и семеен живот са част от нарушенията на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, които съдът в Страсбург установи при арестите на четиримата.

В решението си магистратите от ЕСПЧ отбелязват, че нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им. Според съда в Страсбург вътрешният министър е „минал границата на обичайната комуникация чрез медиите на информация за хода на текущо разследване“.

Според осъдителните решения, България трябва да плати на Пламен Стоянов и семейството му обезщетение от 30 000 евро, а на брат му Йордан и семейството му – 50 000 евро и 5000 евро за съдебни разноски. Съдът приема, че е нарушено правото им на частен и семеен живот.

Обезщетението за Алексей Петров е 6000 евро и 3703 евро за съдебни разноски.

Антон Петров-Хамстера ще бъде компенсиран с 5000 евро, а съпругата му Красимира Иванова с 10 000 евро за неимуществени щети.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.