Борисов: Ако реформа се правеше лесно, част от Реформаторите щяха да стоят във властта

Според премиера ще има още операции и арестувани за корупция

Борисов БНТ 1

 

Ако реформа се правеше лесно, част от Реформаторите щяха да стоят във властта. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Лесно е да си опозиция, лесно е да стоиш отстрани и да намираш кусури на другите. Когато правиш реформи, когато една подобна система с такова огромно финансиране от страна на държавата и толкова недоволство от пациентите трябва да се реформира – никак не е лесно”, каза още Борисов. „Не искам да кажа нещо негативно за г-жа Кунева, но всички неща става заедно, правят го всички министри, правят ги едновременно благодарение на общата им работа и всички имат и заслуги, когато е положително и пасивите, когато нещо е не добре“.

По думите на Борисов някак тихомълком е минал т. нар. десятък – намаляването с близо с 60 млн.лв. на цената на лекарствата. Според Борисов това е една от причините Москов да бъде поставен под напрежение. „Тази пари остават в Здравната каса. Това са много пари и много хора останаха недоволни”, заяви Борисов, като припомни, че 4 милиона са отишли за личните лекари. Той допълни, че няма политическа сила, която да не е заложила в програмата си изработването на здравна карта, но до момента тя не е факт, защото всички знаят, че изтичат пари от здравеопазването. „Чрез здравната карта и това, което се прави, смятам, че реформата ще успее”, каза още Борисов.

Премиерът посочи, че над 300 млн. лв. са дадени за нова апаратура в болниците, дадени са 20 млн. лв. за Спешната помощ и предстоят да се закупят 400 нови линейки. Премиерът заяви, че е доволен,че в лекарските протести не се говори за пари и изрази надежда, че на срещите на министъра на здравеопазването със съсловните организации той ще разясни това, което прави, за да се работи по-спокойно. Борисов коментира, че ДСБ са дезертирали и оставили Москов и допълни, че и ДПС и БСП и много други имат интерес здравният министър да падне, но поясни, че ГЕРБ с цялата си мощ стои зад него.

„Преди няколко дни дадохме 20 милиона за Спешната помощ, сега 400 нови линейки ще вземем, досега взехме 60, информира Борисов като уточни, че всички и пациенти и лекарското съсловие виждат това.

Премиерът Борисов коментира ареста на шефа на ДАИ и висши чиновници от автомобилната администрация:

„Около 700 до 1000 отгледани деца загиват всяка година по пътищата. И тези, които арестуваме в момента, са тези, които с безобразията си – над 800 000 лева укрили по тайници, са също виновни. Това няма да е първата и единствената операция по рода си”, каза той и обеща още операции независимо, дали хората са от ГЕРБ, каквито се оказаха последните двама арестувани.

Това което можем да направм (във връзка с „Булгартабак“, б.ред.) е да вкараме Агенцията за следприватизоционен контрол да провери договора и дами ила неизпълнени ангажименти“ каза Борисов по повод протестите на съкратени от компатията хора.

Поп принцип той пожела да спрем да атакуваме всичко българско, „защото, когато се хванат контрабандни цигари Филип Морис или Малборо, ние не обвиняваме държавите, където са произведени, а търсим да заловим контрабандистите“, обоснова се той и допълни, че и Европол и други чужди служби дават България като пример за борба с контрабандата.

Борисов изрази силни съмнения, че тези, които говорят за предсрочни избори, действително ги искат и попита дали ако се наложи утре Реформаторския блок ще успеят да наредят листите си за избори.

„За да угодиме на Радан, тръгнахме по едно време да подписваме нов меморандум“, разкри Борисов. Ние си имаме подписан меморандум и на базата на него сме направили правителство, то работи добре, ползва се със сравнително добър авторитет и аз съм убеден, че в следващите месеци ще работим още по-добре“, изрази оптимизъм премиера.

Борисов обаче предложи да не им обръщаме внимание, защото това им била целта с Кадиев – да каже нещо за тях, за да го коментират след час. Той разказа, че отнзи ден Кадиев му дал в парламента 2 листа по операцията срещу шефа на автомобилната инспекция и после разказвал как Борисов го слушал – веднага имало арести.

„Ние от 4 месеца провеждаме тази операция“ напомни премиера.

„Всички министри, като видяха, че няма да има отстъпки никакви, започнаха да си оглеждат процедурите и там, където има съмнения всичките ги спират“, каза премиерът във връзка с борбата с нарушенията  и спрените обществени поръчки.

След приемането на новишя закон за обществените поръчки всичко ще бъде максималто публично и ясно. „И разбира се ще се строи. Струма ще се строи, Хемус – не на два, а на 4 лота с по-малка скорост. Заделяме 50-60 мчилиона само за Северна България за третокласните пътища“, съобщи още Борисов.

„Имаме си прекрасна президентска дпойка“, отговори премиера на въпрос кога ГЕРБ ще си обяви кандидатурата, като каза, че по този въпрос ще говори след юни.

„Нее колегиално, не е честно и правилно за една държава (спрямо президента)…коментира темата Борисов като напомни, че президентът трябва да има самочувствие и авторитет докато си изпълни мандата. „Представете си всеки ден как някой говори, че ще смени Цонев в това студио, не е приятно…“ даде пример Борисов и каза, че е забранил в партията да се говори на тази тема.

„Сега всеки ден трява да се работи, всеки ден трябва да дава резултати, всеки ден“, повтори Борисов.