Проф. Кантарджиев: Туршия, кисело зеле и риба срещу грипа

Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип, пошегува се експертът
професор Тодор Кантарджиев
проф. Тодор Кантарджиев Кадър: Нова тв

„Грипът е много интересно заболяване и не може да се определи точно колко души ще се разболеят. Миналата година беше доказано, че ако 4 души се заразят, то само един ще боледува. Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грипа, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората”.

Това каза в „Здравей, България” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му тази година за цялата страна последната седмица имаме два пъти по-малко болни отколкото миналата година. „Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип”, пошегува се експертът.

„Грипът е заболяване, което идва за часове. На 1-2 ден се появява и кашлица, болките в ставите и мускулите са доста силни”, каза той.

Професорът посъветва хората да използват маски за предпазване, но уточни, че те трябва да се сменя през 2-3 часа. Той допълни, че е добре да се пази дистанция от един метър, да използваме антибактериални кърпички, да не ходим болни на работа.

Проф. Кантарджиев съобщи още, че тази година у нас и в Европа се е появил нов вирус – H3N2, който не е същия, които е във ваксиналния щам. „В нашата страна по-малко от 2% стават ваксина и няма значение дали ще се улучи щама на грипната епидемия във ваксината. Ако нямат достатъчно имунитет, хората  ще се разболяват”, допълни той.

По думите му преди много години единствения начин народа да се снабдява през зимата с витамини са били туршиите и киселото зеле. „Важен е и витамин Д, за да произвеждаме антитела. През зимата възрастните трябва да приемат по четири капки на ден, 10-20 дни”, допълни експертът.

„Не съветвам никого постоянно да си прави имуностимулация, защото се изтощава организмът и имунитетът може да тръгне в друга посока. В напредналите държави, цивилизованите – например в САЩ, всяка хранителна добавка има на опаковката един печат, на който пише: държавата не застава зад твърденията на това лекарство, че лекува и стимулира. Защото не е доказано, а ако е доказано, то става лекарствено средство и подлежи на регулация. В България всеки си открива нещо, ами прополиса, лютите чушки. Но не може с люти чушки да си лекуваш грипа. Ако можеше грипът да се лекува с билки, Америка нямаше да дава луди пари за тамифлу и реленца, щяха да купуват българските билки и зарзавати“, казва професорът в интервю за „Монитор“.По думите е достатъчно човек да се храни пълноценно и да се спазват българските хранителни навици.

„Моята лична препоръка е да се ядат български туршии. Дълги години именно туршията и киселото зеле бяха единствения източник на витамин C през зимата за българите. Единственото, което трябва да се смени, е да ядем повече риба. Българинът не обича риба, а трябва. За съжаление народът много се влияе от рекламите, с които е заливан всекидневно. И е жалко, че ние, които дадохме на човечеството киселото мляко, сега ядем някакви сурогати и боклуци“, казва още Кантарджиев.

Цялото интервю гледайте ТУК.