Д-р Ваньо Шарков: Вярвам на колегите от Спешна помощ, не на Местан

Министърът си позволява език на омразата и ксенофобско отношение, каза д-р Хасан Адемов
Хасан Адемов и Ваньо Шарков
Хасан Адемов (вляво) и Ваньо Шарков. Кадър: Нова тв

 

„Вярвам на колегите от Спешна помощ, не на г-н Местан, че е толкова загрижен за тези неща, за които говори”.

Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира исканата от ДПС оставка на министър Петър Москов заради статистиката, която съобщи относно нападенията над лекари от Спешна помощ.

„Политизирането на този въпрос не решава проблема”, допълни д-р Шарков.

По думите му данните, които изнесе министър Москов, са събрани от центровете за Спешна помощ в страната.

„Когато г-н Места, обвинява здравния министър Петър Москов в лъжа, обвинява в лъжа всички онези, които работят в центровете за Спешна медицинска помощ”, допълни зам.-министърът.

Оказва се, че разликата в данните на МВР и здравното министерство идват от това, че повечето потърпевши не са подавали сигнали в полицията.

„Това дали някой ще сезира органите на МВР за това, че е нападнат, е негов личен избор. Искаме те да го правят, за да има в максимална степен съвпадение между статистиките от двете страни”, заяви д-р Шарков.

Според него обаче е по-важно защо ДПС поставя въпроса именно сега, след като имат данните на МВР от 17 декември.

„Интересно ми е кой на чия страна е в този конфликт? Статистиката на МВР и нашата статистика са верни, въпросът е какви мерки се взимат и защо едва сега”, заяви д-р Шарков.

Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче уточни, че в изказването си пред парламента д-р Петър Москов е говорил за „регистрирани” случаи на насилие над лекари.

„Не се хващаме за думата. Обидно манипулативна е защитната теза на министъра на здравеопазването, като се опитва да противопостави лекарите на ДПС. Не 17, не 225, а дори и един случай на нападение над лекар е огромен обществен проблем. В този случай всички сме на страната на лекарите”, заяви Хасан Адемов.

Според него обаче министърът нарочно е заблуждавал, че регистрираните случаи са 225.

„Отговорността е лична, няма колективна отговорност. Няма такъв случай вината на отделни извършители да бъде прехвърлена върху цял един етнос”, заяви д-р Адемов. „Ако министър Москов нямаше усещане за вина, защо се извини?”.

„Министърът си позволява език на омразата и ксенофобско отношение. Заявихме, че ще имаме нулева толерантност по отношение на езика на омразата”, заяви Хасан Адемов.