Путин отново повтори: Не сме се отказвали от „Южен поток”

Очакваме само ясна позиция от Еврокомисията, заяви руският президент

путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от страна на Еврокомисията по този въпрос, предаде ТАСС.

Що се отнася до експортните маршрути по дъното на Черно море, знаете, че имаме известни политически трудности с Турция… Но ние не сме се отказали окончателно от никой от проектите. Трябва ни само ясна позиция на Еврокомисията – ясна, еднозначна, разбираема. Такава обаче няма по нито един от проектите“, каза президентът в репортаж на телевизия „Ройтерс“.

Това стана на пресконференция снощи след разговорите му с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Гостът коментира, че няма правни пречки руски компании да участват в разработването на израелски газови находища.

Думите на Путин се вписват в поредицата от сигнали от Москва, с които напоследък се създава впечатление, че „Южен поток“ и „Турски поток“ може да бъдат преформулирани в трети проект. Това е изглежда като завой от категоричната позиция на президента от края на 2014 г., когато той изненадващо обяви при посещение в Турция, че с проекта е приключено.

През декември Путин също каза, че Русия иска гаранции от Еврокомисията за строителството на територията на страните от ЕС на газопроводи, които ще са продължение на „Турски поток“.

„Не сме прекъсвали преговорите. Нужно ни е Еврокомисията да ни даде писмени гаранции, че всички маршрути, включително и евентуалният през Турция към Европа, не сам още бъдат реализирани, но и ще бъдат приоритетни и Еврокомисията ще ги подкрепя. Ако турските партньори ни донесат такъв документ от Брюксел, продължаваме. Но засега подобно нещо, за съжаление, не се вижда“, каза държавният глава на Русия.

Проектът за газопровод „Южен поток“ беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край гр. Анапа, на руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна. Нейната дължина е около 931 км.