Мнозинството одобри нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева

Румен Гечев от БСП предупреди, че влизаме в дългова спирала и парите може да отидат за изборите

Владислав Горанов

Депутатите одобриха окончателно споразумението за укрепване на банковите влогове между България и Международната банка за възстановяване и развитие.

С него ще бъде изтеглен нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева.
Законопроектът предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас кредит в размер на 300 милиона евро.

В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер, за всеки от по 100 милиона евро.

В споровете в пленарна зала по време на първото чете финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално.

Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност.

На първо четене законопроектът получи подкрепата на всички депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ – Народен съюз, както и на част от Реформаторския блок.
Румен Гечев от БСП обвини кабинета, че тегли пореден заем без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.

„Тука става дума за 1 милиард и 200 милиона лева, без нито една сричка къде и как ще отидат тези пари. Ние подозираме, че тези 1 милиард и 200 милиона лева е твърде вероятно да влезнат в бюджета, да се отчете по-голям приход и парите да бъдат похарчени във връзка с предстоящите президентски избори”, каза Гечев.

Станислав Иванов от ГЕРБ призова опозицията към повече умереност.

Петър Славов от Реформаторския блок обвини опозицията в популизъм, но каза, че има много неясноти, свързани с новите заеми. „Фондът не е държавен орган и не е субект на Закона за достъп до обществена информация. И аз ви питам колеги, при това положение как ще получаваме информация тези средства за какво се харчат”, попита Славов.

Не говорим за поемане на нов държавен дълг, обясни финансовият министър Владислав Горанов: На въпроса, какви са рисковете за държавата, бих ги определил като пренебрежимо малки.

Министър Горанов каза още, че няма как да имаме 46 милиарда гарантирани влогове и да нямаме инструментариум, който да ги обслужва, да нямаме работещ механизъм. Ако имахме работещи механизми в законодателството, може би нямаше да водим този спор, когато фалира КТБ, посочи министър Горанов.