ОЛАФ: България е сред държавите с най-малко нередности по европроекти

В България нередностите са засегнали едва 1,5 на сто от направените плащания, а в Румъния над два пъти повече – 3,4 на сто при средно за ЕС 1,9 процента

Брюксел

 

България е сред държавите с най-малко засечени нередности по европроекти. Това стана ясно от статистика, която представи директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер на заседание на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, съобщиха от пресцентърът на ПП ГЕРБ.

При представянето на годишния доклад на агенцията бе посочено, че в България са засечени 513 нередности при работата с европейски средства. За сравнение в Испания този брой е 6853, в Румъния 3606, в Чехия 2788, а в Германия е 1308. В тази класация има 15 държави членки с по-лоши показатели от българските. В България нередностите са засегнали едва 1,5 на сто от направените плащания, докато в Словакия този процент е 15, в Чехия 6, а в Румъния над два пъти повече – 3,4 на сто при средно за ЕС 1,9 процента.

На разискванията евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков изрази тревога от продължителността на разследванията, които понякога продължават над 8 години и ненавременното им публикуване пречи на справедливото правораздаване. Според Новаков е необходимо намаляване на времето за разследване на сигнали и ясно разграничение на измамите от административните грешки в работата по проекти, съфинансирани от европейските фондове, се казва още в съобщението.