Министър Танева: Няма спряна програма и не губим европари

Отвратително звучи. Това е един филм, на който сценаристът е Корнелия Нинова, каза министърът на земеделието
Десислава Танева Кадър Нова тв
Десислава Танева Кадър: Нова тв

1,1 млрд. лева не губим, програма няма спряна. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по Нова телевизия по повод обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че страната ни е заплашена от санкции по Програмата за развитие на селските райони и около 1 милиард и 100 млн. лева ще трябва да бъдат покрити от националния бюджет.

„Отвратително звучи. Това е един филм, на който сценаристът е Корнелия Нинова. Нищо от това, което каза не е вярно, извън едно писмо, което тя показа и, което аз също нося, само че трябва да ползваме минимална експертиза, за да можем да четем писмата”, коментира министър Танева.

„Тези 1 милиард и 100 млн. лева са разплатени и възстановени, заедно с прихващане на аванса, платен през 2008 година по старата Програма от Комисията”, посочи тя.

По думите й, 522 милиона евро са разплатени през 2015 година от Държавен фонд земеделие и те вече са на ни възстановени от Европа, като има много малка сметка за уравняване. „Така че милиард и сто не губим, програма няма спряна”, категорична бе министър Танева.

„В момента, в който излезе този филм, който ни разказа госпожа Нинова в същия ден 6 милиона лева бяха платени на земеделските производители. Питам, ако беше спряна програмата можехме ли да разплащаме?. От момента, в който излиза писмото, което тя цитира, бяха разплатени близо 200 милиона лева, включително и по новата Програма за развитие на селските райони. Питам ако това писмо означаваше спиране, можехме ли да платим 200 милиона?”, коментира тя.

„В писмото, която тя цитира и по което в момента има санкции от 6 590 евро, става въпрос за приемането от службите на Комисията на доклада на сертифициращия орган на Разплащателната агенция в България, която заверява чисто счетоводно тези направени разплащания и е отчела грешка под 2%. Когато грешката е под 2% няма санкция“, обясни още земеделският министър.

Цялото интервю гледайте ТУК.