Скандалът със „спрения“ милиард завърши с провал на БСП

Парите вече са преведени по сметка на държавата и няма опасност да бъдат връщани

Зам. министър
Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев опровергава твърденията за спрени епропари. Снимки: Вевести.бг

Скандалът за уж спрения 1.1 милиард по ПРСР, който от няколко дни обикаля из публичното прострпанство продължи и днес с пълна сила и завърши с фиаско за БСП.

От сутринта партийната лидерка Корнелия Нинова твърди, че парите са спрени.

„Писмото е от 29 април, парите от Брюксел на този етап са спрени, правителството е поканено на двустранна среща през октомври в Брюксел, за да се обсъди сериозността на нарушението“, коментира Нинова сутринта пред бТВ.

Още вчера на извънреден брифинг от ГЕРБ опровергаха търденията на социалистите.

Днес министър Десислава Танева изпрати заместника си Васил Грудев да обясни на червени депутатикакво точно пише в писмото на ЕК и да им покаже платежни нареждания по възстановени и разплатени средства.

Копия от тези платежни бяха раздадени на журналистите от пресцентъра на ГЕРБ.

Медиите обаче не бяха допуснати до срещата, която се състоя в зала Изток на НС, след скандал между ПР-ите на ГЕРБ, които настояваха за публичност и БСП, които отказаха да допуснат журналисти.

ПР-и
ПР-ите на ГЕРБ (на стълбите в ляво) настояваха да публичност на срещата, но тези от БСП категорично се възпротивиха.

След края на срещата обаче парламентарните репортери сгащиха  БСП-острието за случая Иван Иванов, който продължи да твърди, че има сериозна опасност определени суми да бъдат възстановявани от държавния бюджет. Опасността е сериозна, повтори той и обясни, че зам.-министърът им е казал, че има план, който се изпълнява и се водят разговори. Иванов накрая призна, че няма спрени пари, но има сериозна опасност да бъдат връщани средства.

Иван Иванов
Соцдепутатът Иван Иванов накрая призна, че спрени пари няма.

Зам.-министър Грудев обаче опроверга всяко от твърденията на соцдепутата.

„Не бива да спекулираме, няма спряна програма, няма санкции“, каза той. На срещата от БСП казаха, че никога не са твърдяли, че има спрени пари, обясни Грудев. Няма опасност, този 1,1 млрд. вече е възстановен, от 3 месеца е по сметките на държавата, допълни той. Помолен от журналистите, Грудев отново повтори ясно, че опасност от спиране на парите няма.

Според зам.-министърът разправията се получила, защото се интерпретира писмо на ЕК, написано на чиновнически език, който соцдепутатите използвали за да спечелят политически дивиденти, без да го разбират и извадено от контекста.

4 Comments

  1. Винаги съм казвал, комунистите имат една родина: СССР! Те работят за унищожаването на България и Българите ! Още през 1997г. предложих тези няколко десетки комунистически клана в България да бъдат събрани на стадион “ В.Левски“ и публично разстреляни но агентите на ДС в НИС на СДС се възпротивиха и ги спасиха . И сега не е късно да унищожим комунистите и руската пета колона в България !

  2. Петров, никой не е казал, че има спрян 1 млрд.Напразно се абиш да опровергаваш неказани неща.Това че има спрени пари е дело на медиините ви интерпретации, от които се храните.На пресконференцията, от която произлязоха всичките страсти се чете писмо и се говереше за опасност от спиране, каквато определено произтича от писмото.Но пък вие и Харизанов имате запазени места на амбразурата. 🙂

    • Многократно Нинова и подгласници казаха, че са „спрени“ 1,1, млрд лева, че е замразена цялата оперативна програма, и много други глупости, наследващия ден вече говореха, че българският бюджет трябвало да „връща“ 1,1, млрд /как се връща нещо, което не си получил?/. И всичко се говори с неопределени думички-пропагандни лепенки, например „спрени“ – какво означава спрени, кой ги е спрял, временно ли? Или думичката „връща“ – кой на кого да връща и под каква форма и защо… нарочно се говори с този селски език,на ниско ниво, нямащо нищо общо сд реалните процедури по финансиране, защото такива разтегателни думички, които не означават нищо, не могат да се атакуват в съда. А, на ковментатора, който се позовава на пресконференцията, му препоръчвам да прочети и другите изказвания на лъжливата Корнелия, включително от трибуната на НС.

Коментарите са ограничени.