Брюксел: Няма спрени фондове за България (цялата позиция)

Корнелия Нинова лъже, заяви сутринта министър Десислава Танева

Даниел Росарио
Говорителят на ЕК Даниел Росарио

 

„Няма никакви фондове за България, които са прекъснати или суспендирани“, каза пред кореспондента на Клуб Z в Брюксел Веселин Желев Даниел Росарио, говорител по проблемите на селското стопанство в Европейската комисия.

Лъжа са твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че България ще трябва да върне 1,1 млрд. лв. на Брюксел. Това заяви тази сутрин министърът на земеделието Десислава Танева по Нова тв. Тя от вчера опровергава твърденията на Нинова, която даде специална пресконференция, за да обяви това си твърдение.

По-късно днес министър Танева посети и парламента, където занесе документи на депутатите, доказващи, че няма спрени пари.

В кулоарите на Народното събрание зам.министърът на земеделието Васишл Грудев опроверга твърденията на соцдепутата Иван Иванов, а от пресцентъра на ГЕРБ раздадоха копия от документи, от които се вижда, че парите са примедени на държавата.

Ето и цялата позиция на говорителя на ЕК Даниел Росарио:

Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани. Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период.

Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап. В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии.