Проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права

1600 румънски компании работели у нас, отчете Плевнелиев на среща с Клаус Йоханес
прези
Снимки: president.bg

Проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с румънския държавен глава Клаус Йоханис, който е на визита у нас.

„По-добрата свързаност в региона като цяло е изключително важна за двустранните ни отношения. Изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е наш стратегически общ приоритет, който днес бе препотвърден и намери голяма обща воля за надграждане “, коментира той.

Плевнелиев допълни, че реализацията на Южния газов коридор и междусистемните връзки със съседни страни са приоритет не само за България, но и за Румъния.

„Това е и единствената възможност в краткосрочен план в Югоизточна Европа да подобрим своята енергийна сигурност. За България е от изключителна важност интерконекторът с Румъния и днес установихме с румънския президент, че проектът най-сетне се движи в правилната посока и е на финалната права. Ще се радваме в рамките на тази година той да бъде финализиран “, посочи българският държавен глава.

президент румъния

„Знаем много добре, че този интерконектор има своята стратегическа роля и като част от роденият в съвместна инициатива между България, Румъния и Полша нов газов коридор Север-Юг“, допълни той.

„За 2015 година за първи път в историята на туристическата индустрия на България румънските туристи вече са първи в класацията и ние имаме почти 1 милион туристи от Румъния. Българските туристи в Румъния надхвърлят над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава“, заяви Плевнелиев. По думите му подписаната през април 2015 година спогодба относно избягване на двойно данъчно облагане ще допринесе и ще даде нов импулс на бизнес отношенията между двете страни.

Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия, каза още Плевнелиев.

„Двамата с президента на Румъния изградихме отношения на истинско приятелство между нас, така като България и Румъния днес са пример за приятелство, за партньорство, за доверени съюзнически отношения и дават пример и на останалите страни в региона“, коментира Плевнелиев.

Той отбеляза, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. „Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители“, заяви българският президент.

пр

По думите му политическият диалог, както и икономическите и културните връзки на двете страни се развиват изключително интензивно на основата на принципите на добросъседството, на споделените евроатлантически и европейски ценности и на взаимния интерес.

„Българо-румънските отношения са пример за важността на регионалното сътрудничество и интеграция.За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават“, изтъкна още държавният глава.