ЗАГЛАВИЯ

Юлия Ненкова е новият председател на КЗК

Юлия Ненкова
За неин заместник беше избран Димитър Кюмюрджиев, предложена от Патриотичния фронт
Юлия Ненкова
Юлия Ненкова. Снимка от 24 часа

Със 137 гласа „за”, 1 – „против” и 10 – „въздържал се” за председател на КЗК бе избрана Юлия Ненкова, която бе единственият кандидат за поста, а кандидатурата ѝ бе предложена от ГЕРБ.

Тя е настоящ заместник-кмет на Столична община с ресор „Законност, координация и контрол”, а от 2010 година до сега е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Със 140 гласа „за”, 0-„против” и 12-„въздържал се”, за зам.-председател на КЗК Парламентът одобри кандидатурата на Димитър Кюмюрджиев, предложена от Патриотичния фронт. Той е юрист с опит в прилагането на антитръстовото законодателство, а в периода 1997-2003 година е бил член на КЗК.

За членове на КЗК бяха избрани още Ана Янева, предложена от „БСП лява България”; Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ; Красимир Витанов, предложен от Реформаторския блок; Красимир Зафиров, предложен от партия Българския демократичен център и Проф. д-р Пламен Киров, издигнат от ДПС.

Парламентът отхвърли кандидатурите на Георги Ганев, номиниран от Фондация „Център за либерални стратегии” и предложен от депутата от РБ Мартин Димитров и група народни представители; Кирил Дойчинов, предложен от независимия народен представител Муса Палев; Николай Илчев, предложен от АБВ; Стамен Гърбелов, предложен от депутата от БДЦ Светлин Танчев и група народни представители.

След процедурата новоизбраният състав на КЗК положи клетва пред Народното събрание.