ЗАГЛАВИЯ

Горанов очаква около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г

Владислав Горанов
 На фона на геополитическата и икономическата нестабилността България се представя сравнително добре, коментира финансовият министър
Владислав Горанов

Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръглата маса „Икономика на светло“.

 „Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%. Очакваме около 3,5% излишък от БВП за първото полугодие на 2016 година. Това е сериозен резултат, който гарантира стабилизирането на публичните финанси“, заяви Горанов.

 „Мога с умерен оптимизъм да заявя, че България на фона на геополитическата и икономическата нестабилността в обкръжаващата среда се представя сравнително добре, доста по-добре от последните години“, коментира той. Горанов посочи, че от първия момент, в който правителството е влязло в мандата, е поело ангажимент за запазването на данъчната система на нивото, на което е позната в момента като параметри.

 „Естественият резерв за подобряването на състоянието на бюджета, който бе силно влошен в края на 2014 година, беше да положим сериозни усилия за повишаване на събираемостта и възвръщането на държавата на територията, на която Законът ѝ отредил“, допълни той. „Бих искал да ви уверя, че оставаме отворени за всякакви предложения, които биха повишили капацитетът на държавата да събира данъците си и да създава конкурентна среда. Тези резултати дават резултат и по отношение на изпълнението на бюджета и отчитайки изпълнението“, каза още Горанов.