Плевнелиев: Черноморският регион е триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти

 Петро Порошенко каза, че Украйна подкрепя всички инициативи за сигурност в Черноморския регион
Плевнелиев Порошенко
Президентите Плевнелиев и Порошенко. Снимка: БНТ

 

В зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместен брифинг с държавния глава на Украйна Петро Порошенко, съобщи „Фокус“.

„Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан“, заяви българският държавен глава. По думите му трябва да си даваме сметка също така и за това, че балансът в черноморския регион е тотално разрушен.

„Такъв няма и разбира се зависи от всички нас да търсим гаранции за своята сигурност при нарушен баланс и генерирането на заплахи от замразени конфликти, а сме свидетели дори и на брутална агресия, като окупация на независима държава – именно това което се случва в Украйна с Крим“, коментира Плевневлиев. Според него единственото решение е колективно и нито една държава сама по себе си не може да се справи.

„България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност във форматите на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясната заявка за своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставим на всяка заплаха“, посочи Плевнелиев. Той допълни, че именно заради това България е един от двигателите приветства предстоящите да бъдат взети решения на срещата на върха във Варшава на НАТО във връзка с даването на допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от държавите не само по Източния, но и по Южния фланг на НАТО.

„Именно във формата НАТО и ние работим за увеличаване на подкрепата за Украйна по линия пакта за всеобхватно подпомагане на Украйна“, отбеляза българският държавен глава. Той подчерта, че съзнателно поставя и повтаря непрекъснато НАТО, НАТО, НАТО, за да бъде ясно, че България търси своите гаранции, така както и Румъния, както и Турция и много други държави в черноморския регион при наличието на толкова много заплахи в легитимния формат на този най-силен отбранителен съюз на демократични държави на света, на който страната ни има гордостта да бъдем член. „Това означава, че всяка една инициатива, зад която ние ще застанем може да бъде и да се случи само единствено под формата на НАТО и търсим именно такова решение, включително и за да гарантираме сигурността на държавите в Черноморския регион“, коментира президентът още Плевнелиев.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда неговата страна да се включи в съвместна военна бригада по примера на Полша и прибалтийските републики. Още през пролетта Киев обяви, че би желал да включи свои военни за съвместна румъно-българска бригада.

Порошенко каза, че Украйна подкрепя всички инициативи за сигурност в Черноморския регион. Той обяви, че Киев усилено работи по дългосрочни инфраструктурни проекти с България. Изпълнено е обещанието от лятото на миналата година да има пряка въздушна връзка между Киев и София. Сега самолет между двете столици лети всеки ден. Усилено се работи и по ремонта на най-прекия път от Одеса към България, по който пътуват всички българи, живеещи в Украйна.

Порошенко изслуша речта на своя български колега без преводач.

„Аз съм роден в Болград, където има голяма българска общност“, обясни той, че от малък разбира и български. Без преводач слушаше и почти половината украинска делегация, отбелязва 24 часа онлайн.

От президенството Порошенко отиде за среща с премиера Бойко Борисов. След това ще открие паметник в София на големия украински поет Тарас Шевченко и накрая ще се срещне с ранени украински военнослужещи, които се долекуват във военния санаториум в Хисаря.