Един от атентаторите в Истанбул бил арестуван в България през 2011 г.

Отказали сме да предадем Ахмед Чатаев, защото имал статут на политически бежанец, признат му от правителството на Австрия
Чатаев
Снимка: 24 часа архив

 

Единият от взривилите се атентатори на летище „Ататюрк“ в Истанбул, чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев, е стар познат на българските власти, предаде БГНЕС. 

Името му излиза като един от организаторите на атентата в публикация на турския вестник „Yeni Safak“. Други източници обаче сочат друг чеченец за един от атентаторите.

 Чатаев е роден през 1980 г. и се издирва от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров „Кавказки емират“, а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от „Ислямска държава“.

При опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на руските съдебни власти. По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в руската автономна Чеченска република, затова, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на нейна територия и на територията на Австрия умишлено е извършил престъпления – участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма.

Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата са, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейския съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

Апелативният съд тогава прие, че даденият на Чатаев статут на бежанец според Конвенцията за статута на бежанците от една държава има един вид екстериториално действие по отношение на другите страни от тази Конвенция и е валиден за тях. Конвенцията за статута на бежанците е ратифицирана и от Република България и представлява международна правна норма.

Припомняме ви, че при кървавия атентат на летище „Ататюрк“ загинаха 43 души, от тях 19 са чужденци. Стотици невинни са ранени.

Турската полиция вече задържа девет души, заподозрени в съпричастност към терористичното нападение. Операцията се провежда с участието на няколкостотин полицаи в Истанбул и Измир и околностите им. По време на обиски на няколко адреса е открито огнестрелно оръжие, иззети са електронни носители на информация. Турската полиция смята, че в организирането на терористичния акт е участвал чеченецът Ахмед Чатаев.