ЗАГЛАВИЯ

От днес: Нови цени на тока, вдигат пенсите леко

Токът за едни по-евтин, за други – по-скъп, за трети – sans changement*

ток електричество

Нови цени на тока и топлата вода влизат в сила от 1 юли. За битовите клиенти те са с изменение по-малко от 1%, като се разпределят различно за различните клиенти на отделните енергодружества, съобщи bTV.

За хората, които живеят в Западна България, абонатите на ЧЕЗ, тарифите ще останат без промяна. За клиентите на EVN  е предвидено увеличение, отново под процент – 0,83 на сто, а клиентите на Енерго-Про ще усетят леко поевтиняване от 0,88%.

Новият ценови период започва да действа от 1 юли и ще остане в сила до края на юни следващата година.

В същото време комисията регулатор определи и нови цени на топлата вода и парното в следствие от поевтиняването на природния газ. Най-значително намаление ще усетят в сметките си хората в Разград, а за най-голямата топлофикация с най-много абонати – столичната, е предвидено намаление от 3,4 на сто.

Пенсии

Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 г., се повишават с 2,6 на сто. Социалната пенсия за старост се вдига с 3 лева и става 118 лева и 14 стотинки. Границата за получаване на помощи за деца се увеличава от 350 на 400 лева. Новият праг е валиден и при определяне на правото за получаване на еднократна помощ при бременност, целевата помощ за първокласници и месечната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година.

От днес започва и приемът на документи за отпускане на целева помощ за отопление. Молбите се подават в службите за „Социално подпомагане“ по постоянен адрес, а крайният срок е 31 октомври. Размерът на помощта се определя всяка година в зависимост от актуалните цени на тока.

*sans changement – без промяна