КРС категорична: БНР самоволно изключи средните вълни, а с тях и предаванията на турски

Да не превръщаме районите с турско население в технологично гето, призова Георги Лозанов
Радослав Янкулов
Радослав Янкулов. Снимка: Тема дейли, архив

„Ръководството на БНР самоволно изключи предавателите на средни вълни (СВ) и така предаванията на турски език в Северозападна България и Кърджали не могат да стигнат до слушателите.“

Това заяви председателят на КРС Веселин Божков на заседание на медийната комисия.

По искане на ДПС депутатите от комисията привикаха за изслушване ръководството на националното радио да обясни защо от 1 януари е изключило предавателите на СВ и така предаванията на турски са спрени. В КРС са получили 124 сигнала от слушатели от районите на Разград, Русе, Търговище и Кърджали и веднага направили проверка. Така установили, че нищо не налага спирането на предавателите на СВ. В момента текат процедури по налагане на наказания на БНР от страна на КРС.

Шефът на БНР Радослав Янкулов обясни, че „средните вълни вече са морално остарели и овехтели” в цяла Европа и затова от 1 януари са спрели предавателите, по които се излъчват. Останал само този във Видин, който покривал 98 на сто от територията на България.

Не е вярно, в 15 държави от ЕС се излъчва на СВ, въпрос на модернизация и средства е това да стане и у нас, каза Божков.

Янкулов обясни, че от 8-те милиона лева в бюджета, предвидени за излъчвания, 5 от тях биха били отишли само за модернизация на предавателите на СВ и това наложило спирането им. Според Божков обаче предавателят във Видин в момента покрива 66 на сто от България, а не 98 на сто, както твърди БНР.

Янкулов обясни още, че в момента в района на Кърджали предаванията на турски език на радио „България” се излъчват и на УКВ вълни, което се възприемало много добре от хората там.

От името на ДПС депутатката Салиха Емин благодари на Янкулов и Божков за разясненията и ги увери, че движението няма намерение да търси политически подтекст в изслушването им. Според нея обаче БНР е трябвало да проведе разяснителна кампания за предстоящото спиране на предавателите на СВ, за да знаят хората къде да търсят любимите с предавания на турски.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов подкрепи Янкулов и призова модернизацията на радиоизлъчването да продължи, за да не превръщаме тези райони в „технологично гето” и да ги затваряме в едно „остаряло технологично минало”, каквито според него са средните радиовълни.

Vevesti.bg

6 Comments

 1. Тъжното в тази история е най-вече факта, че нямаме българска партия, която да защитава интересите на българите, но пък си имаме турска (независимо какво твърди конституционният съд, защото според него това не е партия, изградена на етнически принципи!!!), която действа по-адекватно от всички останали по отношение на този въпрос, само защото са накърнени интересите на етническите турци в България. Повръща ми се!!!

 2. Технологическо развитие ли е да пътуваш из страната и когато си на път постоянно да сменяш станция, заради ограниченото покритие на УКВ? СВ-те и ДВ-вите предаватели са по евтини, като разход на ел. енергия, защото с 1 или 2 мощни предавателя се покрива много по-голямо разстояние – хиляди километри, точно от там ще има пестене на енергия и няма да има кътче от страната, където да няма сигнал.
  Европа знае това и си поддържа предавателите на тези обхвати паралелно с УКВ.

 3. Във Франция, Германия, Англия, Испания, Италия предаванията на средни вълни продължават. Вечер в България гъмжи от румънски програми на средни вълни !
  Лозанов с тъпи лафове иска да замаже гафа на другарчето си !

 4. Георги Лозанов е едно некомпетентно дрънкало, като Янкулов !
  Пуснаха заседанията на НС на средни вълни от Видин, а на УКВ в Кърджали и в Североизточна България. Останалата част от България „технологично гето“ ли е !
  Гого, главата ти е технологично гето !

  • Това е защото същият този предевател във Видин, който по думите на г-н Янкулов покрива 98 % от страната, реално не може да хвърли до североизточна България. Това е факт. Само се замислете, че районът на Видин е една от най-ниските точки като надморска височина в България, но някой е решил, че точно там е най-подходящо за изграждане на предавател…

 5. Всички в Европа си излъчват на средни вълни, не е ясно защо ние трябва да ги спираме. Това че сме развили УКВ мрежата си е чудесно, но не е знак за техническа изостаналост, да се подновят предавателите на средни и дълги вълни. Разходите по тяхното поддържане съвсем не са толкова големи, за да може да се откажем сами от нещо което имат повечето добре технически развити европейски държави.

Коментарите са ограничени.