Търси се: Математикът Галин Статев изчезна на 4 август

Галин Статев Снимка: МВР
Галин Статев Снимка: МВР
Семейството му го издирва, но следите му се губят
Галин Статев Снимка: МВР
Галин Статев Снимка: МВР

Полицията издирва 26-годишния Галин Статев от Ямбол – носител на медали от международни олимпиади и възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT).

Той е пристигнал от Германия на Централната автогара в София на 4 август и от тогава е в неизвестност. На 16 август Статев е обявен за общонационално издирване, предаде Дарик радио.

Младият мъж е висок около 182 сантиметра, с нормално телосложение, сини очи, късо подстригана черна коса.

Родителите му и Областната дирекция на МВР умоляват всички, които разполагат с информация за местонахождението му, да помогнат за издирването, като се обадят в най-близкото районно управление на МВР, на телефони 046/680 556, 046/ 680 323, или на 112.

“Все още нямаме информация за Галин. Пристигнал е на автогара “Сердика” в 5 ч сутринта на 5 август, защото около 4 ч е бил на Калотина. По обяд има изпратен есемес от телефона му. В 20 ч. на същия ден е публикувал снимка във Фейсбук. Приятелите му твърдят, че е от Витоша”, разказва пред “24 часа” майка му Диана Статева.

Тя уточнява, че Галин е нямал мобилен интернет и предполага, че е качил снимката си от стационарен компютър в София или от място, където е имало свободен безжичен интернет достъп.

Майката уточнява, че Галин щял да започва работа в София в софтуерна фирма. За последно се чул с бъдещия работодател на 27 юли. Казал му, че уговорката остава и като се прибере в София, ще подпишат договор. Но така и не му се обадил.

Родителите се свързали и с планинската спасителна служба. Изпратили линк към последната снимка на Галин, за да познаят мястото, но не получили отговор.

Галин е възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Носител е на златен медал от балканската олимпиада по математика и бронзов медал от международната олимпиада по математика през 2009 година.

Има диплома за бакалавър от известния Масачузетски технологичен институт. Понастоящем завършва магистратура по приложна математика в Мюнхенския технологичен университет.

Независимо от предприетите усилени издирвателни действия на криминалистите, до този момент следите на Галин Статев се губят, съобщават от пресцентъра на МВР.

Всички, които разполагат с допълнителна информация за местонахождението му, могат да помогнат за издирването като се обадят на телефони 046/680 556 и 046/ 680 323, 112 или в най-близкото районно управление на МВР.