Симеон Дянков: Най-логично е кандидатът за президент на ГЕРБ да е Цецка Цачева

 

Симеон Дянков

Решението на правителството да смени кандидата за генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова, е доста трудно, но правилно решение.

Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” по bTV Симеон Дянков,, финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Бокова имаше две години да направи кампания, видяхме, че не получи особено одобрение, уточни Дянков. Според него кабинетът не е можел много да й помогне.

Според бившия финансов министър решението е било трудно за Бойко Борисов, защото сега го критикуват и поддръжниците на Ирина Бокова, и нейните противници, които твърдят, че е закъснял.

„Ню Йорк таймс”: Кристалина Георгиева може да промени сметките между Запада и Русия
Реше
Победа ще е трудна, защото се влиза в последния месец, но имаме по-висок шанс, отколкото имахме преди.

Проектът „Белене”

Симеон Дянков не съжалява, че проектът „Белене” беше прекратен през 2012 г., съжалява, че не е бил прекратен по-рано.

По думите му арбитражното дело е приключило добре за България, защото Русия искаше двойно повече пари – 1,3 млрд. долара. Той смята, че държавата трябва бързо да плати главницата от 410 млн. долара и да се приключи с тази тема.

Проектът е глупав и корупционен, нерентабилен е от икономическа гледна точка за България, смята Дянков.

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент

От четирите имена – Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов, които Цветан Цветанов посочи, най-логично е кандидатът за президент на ГЕРБ да е Цачева, смята бившият финансов министър.

Причината е, че като председател на народното събрание тя е представяла България на международни форуми, а може и да следи добре работата на парламента като юрист, това са основните задача на президента, аргументира се той.

Той опроверга тезата на друг кандидат за президент – бившият премиер Пламен Орешарски, че е подал оставка като финансов министър в първия кабинет на Борисов, защото е знаел, че КТБ ще фалира. Дянков напомни, че КТБ беше затворена именно в мандата на Орешарски като премиер. Той подал оставка, защото бил против взимането на голям заем, за да се плати на милионери, производители на зърно.

Бившият финансов министър смята, че очакваното сливане на банки у нас ще е оздравително и полезно за бизнеса. За разлика от управителя на БНБ Димитър Радев той не очаква инвеститори отвън да проявят интерес към нашите банки.

Тест ще е на кого ще бъде продадена банка „Виктория” – на компания, свързана с управлението на банки, или на телеком, допълни Дянков.