Ето кой ще е вицепрезидент на Калфин

783d4a8d4ad710d18c029a7eec52be9e

Проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“.

Това съобщи председателят на ПП АБВ и президент на България в периода 2002-2012 Георги Първанов по време на пресконференция на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ във връзка с предстоящите президентски избори на 6 ноември, предаде Агенция „Фокус”.

Първанов уточни, че номинацията на председателя на Гражданския съвет към ПП АБВ проф. Любомир Халачев е била предложена от кандидатът за президент на коалицията Ивайло Калфин и е била приета с единодушие.

„Проф. Любомир Халачев е човек, който е много свързан с духа, с духовността – нещо, което за мен е изключително важно не само в кампания, но и президентската институция да бъде силна по тези теми. Има много неща, които периодично в обществото избухват като теми и реакции, но това, което е изключително важно за мен е в президентската администрация да има тази постоянна линия, този траен ангажимент, свързан с духовността, изкуството, образованието, които са много важна част от българското самосъзнание и единството на българския народ, на българските граждани, независимо дали са в страната или чужбина“, заяви Калфин.

„За мен е важно и тук у нас – в България всеки българин да почувства, че тези президентската институция има отношение към тези важни теми. Мисля, че проф. Халачев е изключително подходящ човек за тази работа“, допълни той. По думите му всеки ще се съгласи, че президентската институция трябва да развива темите за националното самосъзнание и националното самочувствие, за образованието и културата.

„Ние с проф. Халачев считаме, че президентската институция е персонализирана. Тя не е на партии, тя не е на инициативни комитети. Тя е изпълнена от съдържание от хората в нея – от президента и вицепрезидента, които работят вътре“, коментира още Калфин.

„Аз съм изключително доволен, че той има подкрепата на цялата коалиция и за мен ще бъде удоволствие да работим заедно, тъй като това е много уважаван човек, който с опита си, с духовността си и с личността си изпълва със съдържание тази функцията на вицепрезидент, която е много важна и е част от президентската институция“, каза още Ивайло Калфин.

„Благодаря на всички, които подкрепиха тази кандидатура. Аз я приемам само и единствено като част от общата кандидат-президентска кампания. Подкрепям кандидатурата на Ивайло Калфин, защото смятам, че той е изключително подготвен, може би най-добре подготвеният кандидат между многото кандидати“, заяви проф. Халачев.

„Обръщаме се към всички хора, които искат да държат съдбата си в своите ръце. Дори в условията на демокрация, в която ние живеем, истински се ползват от демокрацията само тези хора, които могат да мислят, тези хора, които разсъждават, които знаят какво искат. Това са свободните хора. Останалите не са свободни, те са пуснати временно на свобода“, коментира той.

„Затова аз отправям апел към всички, които биха искали след тези президентски избори да се получи ново качество на политическо действие – слушайте, искайте да чуете, поискайте от всички възможни източници и канали да чуем всеки един кандидат и всеки да каже какво мисли. Недейте да заглушавате гласа на кандидатите“, призова още проф. Халачев.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.