След разпореждане на Борисов: „Кугър“ се включи в издирването на изчезналия в планината програмист

Мирослав Късовски Илюстрация: БНТ
Мирослав Късовски Илюстрация: БНТ
Пети ден продължава издирването на Мирослав Късовски, който изчезна в района на връх Ботев
Мирослав Късовски Илюстрация: БНТ
Мирослав Късовски Илюстрация: БНТ

300 военнослужещи и хеликоптер „Кугър“ със спасители от авиобазата в Крумово продължават издирването на 34-годишния Мирослав Късовски в Стара планина.

Програмистът изчезна в района под връх Ботев.

Последната връзка с него е била на 26 октомври, когато той се е обадил на майка си, за да й каже, че ще изкачи върха и след това се прибира. Ден по-късно роднините му подават сигнал, че е в неизвестност.

В местността Паниците над Калофер вече има кризисен щаб за търсенето на младия мъж под командването на началника на отбраната ген. Константин Попов. Нареждане за мобилизирането на армията е издал премиерът Бойко Борисов след разговор с кмета на Калофер Румен Стоянов.

„Създадохме добра организация и координация с всички структури, които участват в издирването. Кризисният щаб определи маршрутите за издирване, личния състав и необходимата техника, които започнаха действия в 14.30 ч.“, каза пред журналисти ген. Попов, цитиран от пресцентъра на Министерство на отбраната.

По разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев в дейностите по издирването са се включили 296 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, 24 единици специализирана техника и вертолет „Кугър“ със спасители от 24-та авиобаза – Крумово.

Военнослужещите от Българската армия действат съвместно със служители от областните дирекции на МВР в Пловдив и в Стара Загора. Доведени са и пет следови кучета.

„Издирването се провежда на над 2000 метра надморска височина. Всички се надяваме Миро да е успял да слезе по-ниско, защото там шансовете за оцеляване са нищожни“, каза пред Нова тв братът на изчезналия мъж Николай Късовски.

Спасителната операция ще продължи, докато не се стъмни. Ако дотогава не бъде намерен Мирослав, търсенето ще продължи утре.