Ивелина Василева: 350 млн. лв. са инвестирани в опазването и чистотата на Черно море

Снимка: Пресцентър на МРРБ
Средствата са инвестирани в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие
Снимка: Пресцентър на МРРБ
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Българското правителство полага целенасочени усилия за повишаване чистотата на водите, което директно се отразява върху здравето на хората, съхранението на разнообразието на морските обитатели и развитието на туризма. За постигането на това по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ са инвестирани близо 350 милиона лева.

Това каза в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Днес в морския град тя участва в среща на високо равнище по повод Международния ден на Черно море.

Средствата са инвестирани в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие. Три са новоизградените пречиствателни станции – Бургас-Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово и Созопол. Със средства от новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в „Златни пясъци“, с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.

На днешната среща участваха представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване – България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, както и представители на Черноморската комисия, ЕС, Международната комисия за опазване на река Дунав, академичните среди, дипломати, министри, бизнеса и неправителствения сектор.