Томислав Дончев: Глобите не възпират възложители да правят нови и нови обществени поръчки в нарушение

Вицепремиерът взе участие във форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията

Томислав Дончев

Глобите не възпират възложители да правят нови и нови обществени поръчки в нарушение, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на форум на тема „Престъпление и злоупотреби с обществени поръчки в България, превенция, противодействие и анализ на корупционните рискове“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Той посочи, че проблемът не е в законодателството, а в неспазването му и добави, че за пресичане на лошите практики се върви към въвеждането на електронни обществени поръчки.

Според Дончев друга ефективна мярка е активното гражданско общество, което реагира бързо при проблеми. Ако въоръжим гражданите с повече информация, с базисна грамотност, те биха могли да бъдат наши съюзници. Те ползват всичко доставено, построено или предоставена услуга. Когато има разминаване между поръчано и получено, когато има очевидно несъответствие между цената и стойността на придобитото, когато има конфликт на интереси, който не е очевиден документално, тук най-големият ни съюзник са гражданите, посочи Дончев.

Той призова експертите да дават идеи и за по-сериозни и ефективни санкции срещу нарушителите, особено срещу рецидивистите. Има случаи, в които всяка трета или четвърта процедура е с тежък порок и то неслучайно, има случаи, където контролните органи откриват по няколко тежки нарушения на годишна база. В крайна сметка, въпреки санкциите, същият възложител продължава да възлага по същия начин, мотивира се вицепремиерът.

По думите му една от възможностите е след установяване на тези нарушения да се редуцира бюджетът на съответната институция (община, агенция и др). Друг вариант е прилагането на централизираното възлагане или отнемане на правото за възлагане и прехвърляне на процедурите в Центъра за обществени поръчки.

Дефектът при обществените поръчки идва от липсата на последователен интерес в една посока, коментира още Дончев и даде пример: този, който разпределя поръчката, работи с финансиране, което не е персонално негово и интересът му да го разпредели по най-добрия начин понякога е спорен. Интересът на другата страна също не е за съхраняване и най-ефективно ефикасно и целесъобразно изразходване на бюджета на институцията. Този, който губи е общността, подчерта вицепремиерът.

Около 5000 възложители, около 22 000 изпълнители разпределят около 7 мрлд. лв. годишно посочи Дончев. Това е значителна част от икономиката, но не е вярно твърдението, че икономиката ни е изцяло зависима от публичното финансиране, добави вицепремиерът.