Лиляна Павлова: 183 сгради в Бургас са в процес на обновяване

Снимка: Пресцентър на МРРБ
Ползите от програмата за енергийна ефективност са видими, не само защото се преобразява кварталът, но и заради икономическия ефект, изразяващ се в намаляване на сметките за отопление с 40-50-60%, изтъкна министърът
Снимка: Пресцентър на МРРБ
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на община Бургас Димитър Николов откриха официално обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Бургас.

„Блок №7 в кв. „Изгрев“ е от първите сгради, които се реализират по програмата в града. Собствениците не се подадоха на манипулацията и лъжите, с които се опитваха да убедят хората да не се включват в програмата“, коментира министър Лиляна Павлова.

„Ползите от програмата са видими, не само защото се преобразява кварталът, но и заради икономическия ефект, изразяващ се в намаляване на сметките за отопление с 40-50-60% и в осигуряването на работа за малките и средни фирми“, каза още регионалният министър.

Тя допълни, че 2016 е годината на малкия и среден бизнес, защото благодарение на Националната програмата той  беше най-активен през годината и не понесе толкова тежко прехода между стария и новия програмен период, когато нямаше голям обем строителство

„Бургас е сред шампионите в изпълнението на програмата и заедно с Благоевград са общините с най-мащабна дейност по програмата, подчерта още Павлова. В момента в Бургас се работи по 183 сгради, като се очаква изцяло обновени да бъдат около 400.

В страната в момента се работи по около 2100 сгради. Над 2500 са сградите с готови документи, които очакват сключването на договори, а още толкова в момента подготвят необходимите документи за участие в програмата, което показва, че към нея има огромен интерес.

Министър Павлова изрази очакване 2017 година да бъде също много активна, посочвайки че програмата продължава и през следващата година, какъвто ангажимент е бил поет лично и от министър председателя Борисов.

В отговор на журналистическо запитване тя увери, че при наличие на дефекти при изпълнението на дейностите по програмата, съгласно изискванията й и съгласно ЗУТ, те ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя в рамките на гаранционните срокове.

Павлова поздрави кмета на Бургас Димитър Николов и екипа на общинската администрация за активната работа по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.