Бюджет 2017: Повишение на пенсиите и минималната заплата (обзор)

Бюджетът беше гласуван днес на Министерски съвет и внесен в Наодното събрание
Народно събрание
Народно събрание

Законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. беше внесен в деловодството на Народното събрание днес, съобщиха от пресцентъра на НС.

Веднага след постъпването на законопроекта заместник-председателят на парламента Димитър Главчев подписа разпореждането за разпределение на проектобюджета на парламентарните комисии.

В деловодството на Народното събрание бяха внесени също и Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване и проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

Припомняме, че на извънредно заседание днес Министерски съвет гласува бюджета.

От 2017 г. се увеличава минималната заплата, с 1% осигуровката, а от 1 юли се вдигат пенсиите. С почти 250 млн. лева нарастват парите за здраве. Бюджетът за 2017 година е консервативен, ако съберем повече пари, ще ги използваме за намаляване на дефицита, заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година беше да успеем да вместим нашите приоритети при намаляващ дефицит и запазвана на данъчната система.

Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността, каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на кабинета.

Министрите одобриха проектите за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 година.

Одобрена беше и тригодишната бюджетна прогноза за 2017-2019 година.

Продължава политиката за увеличаване на минималната работна заплата (на 460 лева), каза Горанов.
Той смята, че бюджетът за следващата година осигурява средства за нормалната работа на държавните органи.

Бюджетът за 2017 година е консервативен, изпълним и е съставен в условията на растящ БВП.

Това ни дава основание да бъдем умерени оптимисти, че ще можем да изпълним бюджета дори и по-добре – това означава, че ако прогнозите за икономически растеж (2.5%) бъдат надминати, всеки лев, постъпил допълнително в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита, уточни Горанов.

За периода 2017-2019 г. е прогнозиран дефицит съответно 1,4%, 1% и 0,5% от БВП.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посочи, че бюджетът за ДОО за 2017 година цели осигуряване на започналата пенсионна реформа.

С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г.

Предвиждаме увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от 1 юли идната година, средният размер на пенсията за 2017 година да бъде 341,57 лева, с 3 процента по-висок на годишна база. Предвижда се и увеличение на средния осигурителен доход с около 40 лева.

Ще увеличим подкрепата за осиновяването с увеличаване на отпуските за осиновителите на деца и с подкрепата за работещите майки, които да получават допълнително средства, ако се върнат по-рано на работа, каза Русинова.

Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи, че бюджетът на НЗОК за 2017 година е балансиран, изпълним и е съобразен с целите, заложени в Националната здравна стратегия.

През следващата година НЗОК ще може да плати за дейности с 247 милиона лева повече. Има увеличение по параметрите за извънболничната, за болничната помощ, както и допълнително пари за лекарства.

Резервът на НЗОК през следващата година ще е с 24 млн. лева повече и сме приели, че може да бъде отблокиран еднократно и не по-рано от края на март 2017 г., допълни той.

Както изисква законът, днес, 31 октомври, в деловодството на Народното събрание беше внесен законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. Внесени са също и  Законопроектът за бюджета на ДОО и проектът на Закон за бюджета на НЗОК за 2017 г.