РИК сваля предизборни плакати на ДПС в Кърджали, върху тях имало българското знаме

ДПС манипулира избирателите с подвеждаща агитация, коментира Цвета Караянчева
Мустафа Карадайъ на предизборно събитие в Русе. Снимка: Пресцентър на ДПС
Мустафа Карадайъ на предизборно събитие в Русе. Снимка: Пресцентър на ДПС

Районната избирателна комисия в Кърджали разпореди премахването на агитационните материали – плакати на партия „ДПС“ в региона, съобщиха от РИК.

В решението Избирателната комисия задължава кметовете на седемте общини на територията на девети избирателен район да премахнат плакатите. Като причина се посочва наличието на знамето на Р. България върху тях, което е в разрез с текстове от ИК, забраняващи използването на герба или знамето на Република България в агитационните материали.

Решението на РИК е по жалба на Цвета Караянчева от ГЕРБ. То може да бъде оспорвано в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК, посочват още от Избирателната комисия в Кърджали.

ДПС манипулира избирателите с подвеждаща агитация. Върху предизборните плакати на ДПС е поставен номера на кандидат-президентската двойка Пламен Орешарски – Данаил Папазов, въпреки, че партията не е регистрирала свой кандидат. По този начин избирателят бива заблуждаван, а правото му да бъде информиран коректно и да избира по собствена воля – накърнено, коментира Цвета Караянчева.

Подобна агитация е неправомерна и очаквам да бъде санкционирана. От ДПС са си позволили и друго грубо нарушение, отпечатвайки върху плакатите си трикольора и флага на ЕС, след като Изборният кодекс изрично забранява символи като знаме или герб да присъстват върху предизборна реклама, припомня народният представител.