ВСС се събра за доклада на ЕК, но „обсъди” Радан Кънев

ВСС
Заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Снимка: БГНЕС

 

Висшият съдебен съвет на практика не проведе дискусия по критичния доклад на Европейската комисия от 28 януари.

Всъщност не бе казана и дума за констатациите в него, а се проведе кратко редакционно обсъждане по мерките, набелязани от съвета след критиките на Брюксел. Това пише с критичен тон сайтът „Правен свят”

Разговорът протече в стил: „да махнем тази запетайки…“, „в т. 5 да се добави…“. Медиите, които проследяват заседанието на съвета, очакваха този дебат, още повече , че миналата седмица всички те бяха бяха официално уведомени за предстоящ дебат по критиките на Еврокомисията.
От редакционното обсъждане, обаче, не стана ясно какви точно мерки смята да предприеме съветът.

Единствено реакцията на Румен Георгиев стана ясна – той имал препоръки по доклада, но искал да ги обсъди в присъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов, който обаче към момента на провеждане на т.нар. дискусия вече беше напуснал заседанието на ВСС. Затова Георгиев изрази надежда в бъдеще съветът да има по-добра комуникация с правосъдния министър.

За сметка на това пък кадровиците на Темида са осъдили критиките на съпредседателя на ПГ на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев към предизвестения избор на председател на Върховния касационен съд. Радан Кънев посочи ВСС и като основен виновник в доклада на Европейската комисия, напомня Медияпул.

Депутатът поиска за пореден път ВСС трябва да се преструктурира, а лицата в него да се сменят.
„Нито като орган, нито като състав той може да управлява българското правосъдие. Рибата се вмирисва откъм главата. Проблемът в съдебната система не е свързан с разпределението по кабинетите, а това, което става извън тях. Има корупция, а държава с корупция не може да бъде добре управлявана. Така че тук битката за промяна тепърва започва“, обясни Кънев.

Отговорът на ВСС според Медияпул бил следният: „Свидетели сме на поредния опит на г-н Радан Кънев за политическа атака срещу органите на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет“.

Vevesti.bg