Велизар Енчев: ДПС е като наркоман без дрога

Велизар Енчев

Излизането на ДПС от властта е все едно наркоман да изгуби дрогата си. Така независимият депутат Велизар Енчев определи поведението на партията на българските турци в момента.

Той сравни ДПС с наркоман, който не може да се друса. „За тази партия, изпадането от властта е нещастие, което ги стресира”, уточни депутатът. Велизар Енчев обаче подчерта, че уволненията на техни кадри от властови позиции не може да става произволно, а само при спазване на всички изисквания, например ако не отговарят на условията за съответната длъжност.

Преди 10 ноември всички български мюсюлмани, вербувани от ДС, са работили за българската държава и това е нещо патриотично. Това напомни Велизар Енчев и допълни, че последното за което може да бъде обвиняван Лютви Местан е неговото досие.

Лютви Местан и ДПС от няколко години водят война на два фронта – на българския вътрешен и на външния фронт, смята депутатът, който е и бивш служител на Националната разузнавателна служба (НРС).

На българския вътрешен фронт те водят две много опасни войни. Първата е чрез Главно мюфтийско, което води около 90 дела в 50 града за връщане на т.нар. вакъфски имоти, джамии, които са държавна собственост. Това е изцяло подстрекавано от ДПС, посочи Енчев. Втората война, която от няколко дни се води в българския парламент, е за връщането по административен път на имената на починали и живи български мюсюлмани, насилствено сменени по време на възродителния процес и което е най-опасното да се въведе турският език като използваем в изборна кампания, посочи Енчев.

Независимият депутат предлага да се намери помирение поне по темата „възродителен процес“. Енчев попита защо Местан не е повдигнал въпроса за промяна в закона за адресната регистрация преди година, когато ДПС бе във властта. Защо точно сега го повдига, попита Енчев и каза, че ваденето на части от досието на лидера на ДПС и разпращането му по пощенските кутии на депутатите е подклаждане на етническия мир – и от страна на Местан, и от страна на десните сили.
Независимият народен представител е категоричен, че когато законопроектът влезе в пленарна зала, на второ четене ще предложи гласуване за прекратяване на дебатите.

Според него ще бъде разпалено етническо напрежение, а предложението за прекъсване на Енчев ще е за да не бъде възпроизведен югославският вариант – който може да доведе до непредвидливи последствия, предупреди Енчев, като даде за пример конфликтът между Шешел и Изетбегович.

Vevesti.bg