Димитър Луджев: Пеевски е бил номиниран за шеф на ДАНС от Станишев и Доган

Проблемът на Пламен Орешарски е, че нямаше характер да противостои на партийните интереси, смята политикът
Димитър Луджев
Кадър: bTV

 

„Делян Пеевски е бил номиниран за шеф на ДАНС от Сергей Станишев и Ахмед Доган“.

Това заяви в интервю за bTV политикът от началото на прехода Димитър Луджев. По думите му бившият премиер Пламен Орешарски е съжалявал за това, че предложи парламентът да гласува избора на Пеевски, след което започнаха масовите протести срещу кабинета му.

„Проблемът на Пламен Орешарски е, че нямаше характер да противостои на партийните интереси. Той страдаше за номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но се знае кой я поиска – Сергей Станишев и Ахмед Доган“, каза Луджев

Той разказа, че докато Орешарски бе начело на управлението, му е препоръчвал да извърши радикални реформи в публичния сектор. Министър-председателят пък се оплаквал непрекъснато колко е подкупна държавната машина.

„И това „Кой“ беше толкова измислена работа. Беше измислено за Делян Пеевски да задаваш този въпрос – той е толкова антипатичен и нагъл екземпляр от прехода“, допълни Луджев.

За Желю Желев

Димитър Луджев, който сега пише трети том от книгата си за прехода, разказа, че напускането му на политиката след скандал за участие в оръжейни сделки е било свързано с удари от седесари недоволни от близостта му с покойния президент Желю Желев.

„Желев принадлежи към една много рядка порода хора – човек с мисия“, каза Луджев и допълни, че на много от тогавашните му съпартийци не се е харесвало, че президентът вярвал във възможностите за мирна революция. За тях това било предателство на синята идея

„Аз така ще го запомня, той беше един дребен, жилав енергичен човек. Непрекъснато ходеше наляво надясно, срещаше се с хора”, каза още Луджев за Желю Желев, който си отиде на 30 януари.

За интригите

„Филип Димитров ме покани и каза, че би искал да си подам оставката. На моя въпрос защо, мисля, че добре работихме. Аз съм помагал много, той нямаше подготовка. … Той каза: Ти заслужаваш по-висок пост от този, но за съжаление той е само един в държавата. Аз знаех интригите, които неговите съветници и там други хора в СДС плетат срещу мен”, казва той за отстраняването си.

„Това е операция на „Позитано”. Казвам го категорично. На „Позитано” се създава група със задача да бъда дискредитиран. И да бъде подготвено моето отстраняване, като се действа чрез съветници, близки до Филип Димитров и  Желев. Защото при Желев имаше една група ген. Андреев, Алекс Алексиев, Константин Мишев, Евгени Михайлов. Това е операция на ДС”, твърди той.

 

Цялото интервю гледайте ТУК.