Радан Кънев: България е изключително силно стабилизирана с новия кабинет

Има ли в дясното в България достатъчно сила и воля, за да изнесем ДПС и БСП от местната власт, където са винаги крайните им опори, пита председателят на ДСБ

радан кънев радан кънев

„Без колебание мога да кажа, че за този кратък период и предвид много тежката кризисна ситуация, в която България се намира от години, вече и над 2-годишната политическа криза, България е изключително силно стабилизирана.“

Така коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев втория кабинет „Борисов“, който управлява вече почти сто дни.

Кънев, цитиран от БГНЕС, посочи румънския пример и каза, че има нужда да се направят много бързо и много сериозни реформи в правосъдието, „за да се покаже, че България е действително държава, в която властва законът“.

В коментар за предстоящите местни избори той заяви, че е необходимо да се изолира ДПС от местната власт по подобие на изолацията от централното управление.

„За мен по-сериозният въпрос е има ли в дясното в България, в днешното мнозинство и управление, достатъчно сила и воля, за да изнесем ДПС и БСП от местната власт, където са винаги крайните им опори. Ако искаме този модел на корупция, който свързваме с ДПС, да бъде трайно ограничен, не трябва да допуснем по никакъв начин те да формират мнозинства за втори турове, мнозинства в общинските съвети и да имат много общински кметове в България. Особено пък да спрем инвазията им на местни избори в райони, където етническо турско население няма. Това е доктрината „Местан“ за заместване на разочарованите хора от турски етнически произход, които не гласуват вече за ДПС, с платени избиратели от ромски етнически произход“, заяви Радан Кънев.

На въпрос дали има възможност за квотен принцип между реформаторите и ГЕРБ при участието на местните избори, той отговори така: „Аз мисля, че те в момента си мислят, че могат да спечелят всичко сами, а това е много опасна надежда.“

Радан Кънев отново припомни позицията си, че ръководствата на БНБ и Комисията за финансов надзор трябва да бъдат сменени. „Безспорно упорството на г-н Искров да седи на поста си е нещо много вредно за България в момента, коментира Кънев, но обясни, че няма как по законов път да бъде отстранен управителят на БНБ.

Мандатът на Иван Искров изтича през октомври, а според Кънев е необходимо „преди това с изборите на зам.-управители на банката да сме излъчи тази воля за промяна и без съмнение да сме променили както законодателството, така и персоналния състав на КФН“.

„Със сегашното ръководство на БНБ, със сегашното ръководство на Комисията по финансов надзор и най-вече с практиките, които те са наложили, България няма да бъде страна, в която да се вкарат големи чуждестранни пари. Тя не излъчва достатъчно сигурност“, смята съпредседателят на Реформаторския блок.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.