Бареков – милионер, Календерска – милионер, ББЦ се разпада, НАП се разсейва

Бареков Календерска маратон
Бареков с лика на Ботев и Календерска с лика на Бареков на предизборен маратон. Снимка BLife.

Неотдавна Сметната палата публикува актуализираният списък на лицата заемащи висши държавни длъжности с встъпителните декларации. Сред тях и тази на Николай Тихомиров Бареков, лидер на ББЦ, а в последствие и към настоящия момент – евродепутат.

Вевести лого правилното

 

В задължените да подават декларации и да обявяват имущество обаче попадна и неговата нова изгора, жената от която спасителят на отечеството и демокрацията има дете – Мария Календерска. Тя има-няма година политически стаж, но вече също е сред милионерите.

Декларацията показва, че Мария Олева Календерска има на влог 1 312 892 лева в българска банка (банки). Към тях трябва да прибавим и 19 712 евро, също на влог. Вижте ТУК.

Изключително интересно е, че заедно с това Календерска има кредит от 1 263 000 лева получени по договор. Не се уточнява дали е банков кредит или от физическо лице, но това са изключително редки и трудно обясними операции – да имаш едновременно пари на влог и кредит за почти същата сума?

Оказва се, че Календерска през 2013 година е придобила и чисто нов джип „Нисан” (не на лизинг), 100% нейна собственост.

Бивши съпартийци на Бареков са напълно сигурни, че материалните придобивки идват със съдействието на лидера на партията още от времето, когато Календерска е продуцент в ТВ 7. Никой не е получавал такива заплати в партията, че да спести милион – категорични са негови бивши заместници.

Една от хипотезите е проста и логична – Бареков е кредитодателят на Мария Календерска най-вероятно през трето лице. Така в неговата декларация ще има 1 263 000 по-малко, като графата „Вземания над 5000 лева“ удобно е пропусната, а самата Мария Календерска ще има сериозен кредит…

Календерска сега е председател на Контролния съвет на ББЦ и вече никой официално не знае кой се разпорежда с парите от субсидията за партията (половината от цялата субсидия за (коалиция ББЦ – малко над 2 милиона лева годишно). Ръководните органи на партията, която е в период на разпад, не могат да се съберат поради напуснали и липса на кворум.

Същевременно – както писаха много медии (само като информация) Бареков има на влог 2 666 648 лева и 11 761 евро. И това е при положение, че повече от година на настойчивите въпроси как се финансира кампаниите на Бареков (и за еврозиборите и за парламентарния вот) бившият политик неизменно отговаряше, че е от собствения му джоб. Това даде основание за въпроси колко дълбок е този джоб и не е ли бездънен, след като Бареков направи най-скъпите кампании и поне публично в Сметната палата фигурират разходи само към медии за по над 1.5 милиона…

Сега се оказва, че въпреки разточителните кампании, въпреки луксозния си начин на живот, офиси, охрана и скъпи часовници, Бареков продължава да има над 2.5 милиона и то преди да е станал евродепутат.

Vevesti.bg вече разкри скандала с луксозната вила в Драгалевци, купена по мистериозен начин за повече от милион от млади момичета от неговия екип, които услужливо му я предоставиха под наем за някакви си 1000 лева месечно.

НАП обаче мълчи – и за съответствието между начина на живот и източниците на доходи за Бареков и за вилата на трите очевидно преуспели бизнес-дами. А за скандалните „дарения” за партията от бедни и малоимотни хора вероятно трябва да се произнесе прокуратурата.

Сега положението е следното: Ноторен факт, признат и от самия Бареков, че кампанията му се е финансирала от КТБ, докато Цветан Василев контролираше ТВ 7, а и не само оттам. Сега КТБ фалира, 4.2 милиарда потънаха, а Бареков и Календерска са милионери.

Бареков започна творческия си път от пловдивска чалготека, жената до него – от сервитьорка в СПА-център в Благоевград.

2 Comments

Коментарите са ограничени.