Филип Златанов: Има липсващи страници от тефтерчето, не съм говорил лично с Пеевски

Наричам тефтерчетата „адски тефтери“, защото се превърнаха в еманация на злото, каза бившият председател на Комисията за конфликт на интереси
Филип Златанов
Кадър: Нова тв

 

Има липсващи страници от скандалното тефтерче на Филип Златанов, което беше откраднато. Това обявиха в предаването „ДикOFF“ по Нова тв бившият председател на Комисията за конфликт на интереси и неговите адвокати.

Златанов заяви в интервюто, че никога не е разговарял директно и лично с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, нито с Делян Пеевски, чиито инициали се смята, че присъстват в страниците на тефтерчетата му.

Те бяха иззети от кабинета му при акция през 2013 г., а миналата година изчезнаха мистериозно от автомобила на пенсионирания експерт от Националния институт по криминалистика и криминология Стефан Бенчев.

„Иззеха се два тефтера, пресата гръмна, цялото общество се настрои срещу тези „адски тефтери“ – аз ги наричам така, защото те се превърнаха в еманация на злото“, заяви Златанов в предаването по Нова тв. Той каза, че написаното в тефтерите представлява отделни записки, а не цялостен текст.

„90% от материалите, които постъпваха при нас (в Комисията за конфликт на интереси – бел.ред.) бяха някакви клюки и пасквили“, заяви Златанов, който призна, че вече се обърква каква информация е имало в шестте страници, които липсват от тефтерите, тъй като не ги е виждал от 2013 г.

Златанов допълни, че никога не е криел тефтерите, които преди да бъдат иззети, винаги са седели на бюрото му в комисията.

Адвокатът му Ирен Савова заяви, че изчезването на тефтерите е свързано с невъзможността на прокуратурата да докаже тезата си.

„Тези тефтери трябва да изчезнат, защото, когато работиш с доказателства, които са манипулирани и съдът ги поиска, няма как прокуратурата да покаже доказателства, които са опоскани“, заяви тя и попита дали се е чуло прокуратурата да работи по изчезването на тефтерите.

Тя допълни, че инициалите Б.Б. се появяват само на едно място в тефтерите. Савова коментира и манипулацията с инициалите Д.П., които бяха преправени на 10 и бяха представени така на пресконференцията на прокуратурата при обявяването на разследването с думите: „Аз лично бях ужасена“. По думите й съдът се е оказал в невъзможност да изиска тефтерите от прокуратурата, а ако те са били представени в оригинал, е щяло да се види, че „има откъснати, има липсващи страници“.

Златанов отхвърли твърденията, че е обещал да стане защитен свидетел на прокуратурата, а впоследствие се е отметнал.

По думите му отказът му да стане защитен свидетел срещу бившите управляващи е довел до делото и присъдата срещу него.

В края на миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата от 3 години и половина затвор за бившия председател на Комисията за конфликт на интереси, припомня Нова.

 

Част от интервюто гледайте ТУК.