Теменужка Петкова: Има всички предпоставки за създаването на газов хъб в България

Теменужка Петкова, министър на енергетиката
Теменужка Петкова, министър на енергетиката
Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Налице са всички предпоставки за създаването на разпределителен център на природен газ на територията на България, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ, цитирана от „Дневник“.

Петкова подчерта географското разположение на страната и вече изградената газова инфраструктура. Ще се наложи рехабилитация на част от газопреносната система, заяви Петкова, а проектът включва изграждането на 845 км. нови тръби и 2 интерконекторни станции.

Министърът добави, че ползата за България и Европейския съюз ще е сигурност на доставките чрез диверсификация на източници и маршрути. Източници могат да бъдат южният газов коридор, от Азербайджан, интерконекторите с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и др., заяви Петкова.

Петкова не изнесе данни за цената на проекта и възвращаемостта на инвестициите.

Представители на държавите от Централна и Югоизточна Европа, засегнати от спирането на газопровода „Южен поток“, се събират днес в София, за да обсъдят  най-важните проекти за диверсификация на доставките на природен газ, между които и българската идея за създаване на газов хъб.

Самият факт, че първото заседание на групата на високо равнище, свързано с изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, ще бъде в София, показва по безспорен начин, че Европейската комисия подкрепя идеята за създаването на газов хъб в България, каза още министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Клиентите на „Енерго-Про“ ще получат разсрочване на сметките, но други компенсации ще трябва да си търсят по съдебен ред, коментира министърът случаите на издавани двойни сметки от енерго-разпределителното дружество.

„Енерго-Про“ не издава фактури на потребителите си и те научават колко дължат едва като отидат на гишето за плащане, това е нарушение и ще бъде санкционирано.“

Позицията ни по „Южен поток“ не е променена, проектът трябва да се случи само в условията на европейското законодателство“, заяви министърът.