Ген. Михо Михов: Център на НАТО в България ще повиши боеспособността на армията

Михо Михов

Изграждането на команден център на НАТО на територията на страната може да подобри боеспособностите на българската армия. Това заяви ген. Михо Михов от АБВ, председател на Комисията по отбрана в парламента, за „Фокус“.

Той изрази недоумение от интерпретациите по темата, като посочи, че един такъв център няма да бъде използван срещу Русия, но може да помогне в координацията с партньорите ни от НАТО, ако кризата в Украйна се разрасне и напрежението там ескалира.

„Винаги държа на това уточнение – повече НАТО в България означава повече боеспособни съединения на българската армия. Един център, за който стана дума, не е нещо ново. Във втората половина на 2013 г. българското правителство и Министерството на отбраната подписаха меморандум за създаване на един друг изследователски център“, обясни ген. Михов. Той допълни, че скоро в парламента депутатите ще дискутират по темата, къде и как българските военнослужещи могат да носят своята служба. „Отклоняването на темата в посока командни центрове е вредна и злонамерена по отношение на боеспособността на въоръжените ни сили“, категоричен бе ген. Михо Михов.

Той определи спекулациите за мобилизация в българската армия по отношение на конфликта в Украйна като „смешни“. Председателят на парламентарната комисия по отбрана каза още, че промените в Закона за предучилищното образование предвиждат да се въведе подготовка на учениците за действие в екстремални условия. Според него едно такова обучение може да бъде в ползва и при екстремни ситуации, каквито са бедствията в различни части на страната.

Сериозните предизвикателства пред сигурността в световен мащаб, като заплахата от „Ислямска държава“ и конфликта в Украйна, може да станат повод за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност или Съвета по сигурността при премиера, смята още ген. Михов.