Червеният МОЛ напуска „Позитано” 20, тръгва на турне

Изненадващо и Станишев подкрепи платформата – имала много потенциал
Мая Манолова Кирил Добрев
Снимка: БГНЕС

Идейната платформа на Мая Манолова и Кирил Добрев ще напусне партийната централа, където е нежелана от ръководството, и тези дни ще тръгне из страната да търси одобрение.

Това съобщи пред медии депутатът Кирил Добрев, който заедно с Манолова сюрпризира партийното ръководство на семинара в Пловдив с намерението да привлекат на своя страна Мислещи, Образовани и Лидери – МОЛ.

Така според тях ще се привлече и периферията от ляво мислещи за каузата на БСП, за да не отидат в сродни формации като АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева.

Първата дискусия на МОЛ ще се проведе в Габрово – избирателния район на Кирил Добрев. Той успя там да изгради силна структура и се очаква дебатът да е много интересен. После ще има дискусия и в Кюстенидл, градът на Мая Манолова.

В графика е и Стара Загора, откъдето е депутат Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП, който също подкрепи идеята за МОЛ-а, за ужас на останалите членове на ръководството.

Най-изненадващо в неделя и бившият лидер на БСП Сергей Станишев се изказа благосклонно за идеята, макар да недолюбва много Добрев. В студиото на bTV той призна, че идеята има потенциал, защото има глад за леви политики. Това се разчете от червените анализатори като знак към лидера Михаил Миков, който открито даде да се разбере, че няма да подкрепи платформата на Добрев и Манолова, вместо да даде зелена светлина и така са спечели и малкото останали симпатизанти на страната на БСП.

Защото основен въпрос на срещата с червените кметове в Чифлик през уикенда бил „какво правим с АБВ.” На места.ДПС, ГЕРБ и други десни партии са много силни и ако левите се раздробят, това още повече ще допринесе са успеха на десницата. Повечето кметове разчитат на подкрепа от всички леви, за да се доберат до нов мандат и били разочаровани да чуят от Миков, че първо трябва да се сдружават с коалиционните партньори от БСП – Лява България. А за никого не е тайна, че и 14-те присъдружни на БСП партии отдавна нямат електорална тежест, а само лидерите им се натискат за избираеми депутатски места.

В момента от „Позитано” 20 ще правят електорална карта на партньорите, за да се види кой къде има влияние и в какви коалиции да се влиза.

Vevesti.bg