Поправките „Цацаров” в НПК влизат в парламента до седмица

Камери ще дебнат къщите на домашните арестанти, изземват им документите и издават заместващи

Сотир Цацаров
Рейд по институциите направи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Както обеща преди седмица, той представи промени в НПК, които да спрат бягствата зад граница на осъдени вече лица като Братя Галеви, Брендо и други. Това бе и основна критика в евродоклада от Брюксел.

Рано тази сутрин поправките бяха представени на премиера Бойко Борисов, а по-късно с тях се запозна и шефката на парламента. След срещата Цецка Цачева подчерта, че тези експертни предложения много лесно могат да послужат за основа за изменения на НПК.

И тъй като с идеите са запознати и отделните парламентарни групи в 43-тото Народно събрание, тя изрази надежда, че много бързо ще ги вкарат за разглеждане в пленарна зала.

„Има нетърпимост в обществото към осъдените, които не влизат в затвора. Затова след като тези мерки са дадени на ПГ, ще ангажирам вниманието на депутатите и се надявам, че до края на седмицата ще станат годна законодателна инициатива и в спешен порядък НС да може да откликне по този въпрос, който вълнува голяма част от обществото”, заяви Цачева след срещата.

От своя страна главният прокурор призна, че поправките идват много скоростно след евродоклада от 28 януари, но изтъкна, че не е нужно да ни критикуват в документа, за да разберем, че имаме подобен проблем.
Проектът е експертен, нямаме претенциите да имаме законодателна инициатива, призна Цацаров.

По-рано главният прокурор е представил на министър-председателя Бойко Борисов експертен проект на Закон за изменение и допълнение на НПК, насочен основно към повишаване на ефективността на мерките за процесуална принуда. Документът е изпратен и на председателите на всички парламентарни групи. С тези поправки се цели да се реши проблема с осъдените престъпници, успели да избягат и да се укрият от правосъдието. Най-емблематичните примери за това са братя Галеви, убиецът пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров, двама от убийците на студента Стоян Балтов, Евелин Банев-Брендо и др.

Едно от предложенията на Сотир Цацаров е най-леката мярка за неотклонение „подписка” да се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган. Ще се въведе и система за контрол за спазване на тази забрана посредством периодична регистрация в службите на МВР.

Подготвените изменения предвиждат съдът да се задължи при вземане на мярка за неотклонение „домашен арест” да определя и адреса, на който тя ще се изпълнява. Ще се въведе и контрол на забраната обвиняемият да напуска жилището си чрез средства за електронно наблюдение.

На лицата, на които е наложена забрана за напускане на страната, ще се отнемат документите и ще се издават заместващи.

Въвежда се и възможност за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка след постановяване на присъдата. Това касае случаите, когато подсъдимият е признат за виновен с наложено ефективно наказание „лишаване от свобода” и е налице реална опасност той да се укрие.

С новите текстове се предлага и подсъдимият да е задължен да присъства на заседанието на второинстанционни съд по дела с обвинение за тежко престъпление.

Задължава се прокурора да изпълни писмените указания на горестоящия прокурор само, ако те са мотивирани. Създава се и механизъм за призоваване и връчване на книжа на депутати и общинари чрез председателя на Народното събрание или председателя на Oбщинския съвет.

Разрешението за използване на СРС по отношение на съдии, прокурори и следователи да се дава предварително от председателя на ВКС или от изрично управомощен негов заместник, по искане на главния прокурор или управомощен негов заместник, е записано още в изготвените промени.