Борисов: Не са подслушвани протестиращи

Много по-тежки са нарушенията относно издаването на самото разрешение за подслушване, каза премиерът

Бойко диагонал добра

„Мога да съобщя, че протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани.“

Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“.

„Много по-тежки са нарушенията относно издаването на самото разрешение за подслушване“, обясни той. Нарушения имало по отношение на сроковете и субектът на подслушванията.

Борисов поясни, че за първи път чува за такъв субект или за такава възможност да се провеждат такива мероприятия за подслушване. Борисов припомни, че когато е бил главен секретар при министър Георги Петканов е искал от хората си да описват колко време дадения телефон е слушан и какви резултати са получени, като едва тогава, в краен случай е разрешавал „2+4“ или максимум 6 месеца, докато в този случай подслушването е било близо 300 дни.

„Истински се надявам главният прокурор и прокуратурата да бъдат безкомпромисни“, посочи премиерът. От думите му се разбра, че субектът на подслушването е система, а не физическо лице. „Не става въпрос за следене във Фейсбук, тази операция не касае подобна дейност. Светлозар Лазаров няма нищо общо с това“, обясни още Борисов.

Премиерът допълни, че прокуратурата работи отдавна по този случай, а според него има извършени няколко престъпления. „Тежко нарушение е издаването на разрешение за подслушване“, допълни Бойко Борисов.