Йордан Соколов: Присъдата на Цветанов е несъстоятелна, няма да издържи пред ВКС

Вън от съмнение за мен е, че тук има политически момент. Да не забравяме кога почнаха делата – месец преди изборите 2013 г., коментира бившият председател на парламента
Йордан Соколов
Снимка: BULGARIA ON AIR bgonair.bg, архив

Присъдата от 4 г. затвор на Цветан Цветанов няма да издържи пред Върховния касационен съд. Това прогнозира бившият шеф на МВР и председател на парламента Йордан Соколов прогнозира.

“Когато бях министър, непрекъснато ми се представяха несъстоятелни искания за СРС, дори утвърдени от съдия. Не знам в случая дали съдът е проверил доколко този отказ не е законен. СРС може да се прилага само за тежко престъпление, а в случая, доколкото знам от медиите, става въпрос за катерушки, взети от детска градина и открити на друго място“, каза Соколов пред „24 часа“.

Той смята, че на фона на лавината условни наказания за тежки престъпления, присъдата на Цветанов е несъстоятелна.

“Вън от съмнение за мен е, че тук има политически момент. Да не забравяме кога почнаха делата – месец преди изборите 2013 г.“, каза Соколов.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе осъден на 4 г. затвор по дело за престъпление срещу правосъдието от втората инстанция – Софийския апелативен съд (САС). Състав с председател Спас Иванчев и членове Елена Каракашева и Петър Михайлов потвърди присъдата, наложена на 29 май м.г. от градския съд.

Цветанов е признат за виновен, че е отказал прилагане на СРС срещу бившия антимафиот №1 на Велико Търново Орлин Тодоров и още 2-ма души като поставил 6 пъти “НЕ!!!“ под разрешенията за СРС.

В 15-дневен срок присъдата може да се обжалва, предстои да се произнесе и Върховният касационен съд.

Според тримата съдии, потвърдили присъдата, обществото имало очаквания, а законът изисквал безупречно изпълнение на задълженията на този пост. Те наричат поведението на министъра „нетърпимо“, защото той показал незачитане на разделението на властите.

“Ще обжалваме решението. Присъдата е неправилна. Има притеснителни неща в мотивите, но аргументите ми срещу тях ще представя в съда“, каза адвокат Менко Менков, който защитава Цветанов.

1 Коментар

  1. Няма такава мафия като съдийската. За 30 години преход един престъпник не беше осъден за кумова срама, а сега осъдиха Цветанов. Явно ще трябва да вземем правосъдието в наши ръце.

Коментарите са ограничени.